12 Augustus 2011

Nicaragua vierde 'Santo Domingo'

Ga naar overzicht

Deel op:

augustus is de feestdag van de heilige Dominicus de Guzman, stichter van de dominicanen. In het vieren van die dag spannen de inwoners van Managua, hoofdstad van Nicaragua, de kroon: een tiendaags festijn dat mooie plaatjes oplevert.

Dominicus (Domingo) is de patroonheilige van Managua. De eerste tien dagen van augustus zijn gereserveerd voor feesten die naar hem zijn vernoemd. Veel onderdelen van de feesten dateren van voor de koloniale tijd en zijn waarschijnlijk gekerstend – of gedominicaniseerd, zo u wilt.
Natuurlijk wordt het feest geopend met een grote, vrolijke processie, waarbij een oud beeld Dominicus wordt meegedragen. Het beeld wordt voor de duur van het festival van de Las Sierritas-kerk in het zuiden van de stad naar het noorden gebracht, een stadsdeel dat in 1972 verwoest werd door een aardbeving.

Behalve muziek en dans zijn de verkleedpartijen opvallend: mensen verkleden zich onder andere als traditionele Indianen en beschilderen hun lichamen. Vooral de &promesantes’ leveren mooie plaatjes op: ingesmeerd met vet en motorolie geven ze er blijk van dat ze zullen bidden tot Santo Domingo, in de hoop antwoord of zelfs een wonder te krijgen op een persoonlijke vraag.


Klik hier voor de fotoreportage op de website van Trouw (de onderschriftenmaker lijkt te denken dat  &Santo Domingo’ missionaris was in Latijns-Amerika, dat in de tijd van Dominicus toch echt nog onontdekt was door de westerlingen).

Ook op de website Photoblog en de site van America Online (AOL) en de Huffington Post zijn mooie plaatjes te zien.

De patroonheilige is alomtegenwoordig in de stad – ook een groot winkelcentrum is naar hem genoemd, al heeft dat weinig met de &core-business’ van Dominicus te maken.