19 Augustus 2011

Geluk is niet: gelukt zijn

Ga naar overzicht

Deel op:

oor de Duitse filosoof F. Nietzsche (1844-1900) is een succesrijk mens als een roofvogel die soeverein door de lucht zweeft, niemand nodig heeft, en zich voedt met de lammeren, de mensen met een slavenziel zoals Jezus en zijn volgelingen.

Hij vergat dat de roofvogels voor hun voortbestaan lammeren nodig hebben, maar dat lammeren heel goed zonder de roofvogels kunnen. Niet de machtigen en roofgierige uitbuiters zijn soeverein, maar degenen die weigeren anderen op te eten, en hen en zichzelf geweldloos beschermen tegen de roofvogels.

Wat is succes? Ben ik een succesrijk en geslaagd mens? Of ben ik een mislukkeling? Veel pleit voor het laatste.

Lees het volledige artikel op de website www.meerdanikzelf.nl van André Lascaris o.p. In de zomermaanden elke woensdag een nieuw artikel.