01 Augustus 2011

Geloofsgesprek RKK met Sipke Draisma

Ga naar overzicht

Deel op:

ekendominicaan, pastor en Fries in hart en nieren Sipke Draisma stond op 24 juli centraal in het geloofsgesprek van RKK, voorafgaand aan de eucharistieviering. &Wie bij het leven begint, herkent God achteraf. Als het voorbij is, dan doemt God uit de scherven van het alledaagse bestaan op.’

'We zijn hier niet per ongeluk. Maar we zien dat vaak niet, want we zijn geen engelen die alles kunnen overzien. We zitten te zeer vast in het hier en nu. En we hebben daardoor geen zicht op onze plek in het verhaal van God met mensen. We zien dus niet hoe we bedoeld zijn door God.
In het pastoraat mag ik mensen helpen om hun levensverhaal te ordenen. Dat is pastoraat: luisteren naar het verhaal van mensen en daardoor orde brengen in de chaos, zicht bieden in het onoverzichtelijke en betekenis geven in het ogenschijnlijk zinloze.
Pastoraat is geen antwoord op de vraag, maar ordening aanbrengen in het verhaal van mensen. Pastoraat is geen oplossing van problemen, maar alles op een rijtje krijgen en daardoor mensen zelf laten ontdekken wat God met hen wil. Want we zijn hier niet per ongeluk.’

Klik hier voor de column van Leo Fijen over het geloofsgesprek met Sipke Draisma.

Klik hier om de uitzending met Sipke Draisma terug te kijken.