30 Juli 2011

Candelaria, Tenerife

Ga naar overzicht

Deel op:

n Candelaria op Tenerife, een van de Canarische eilanden, staat een kerk die verbonden is met een dominicanenklooster. In de kerk staat een beeld van een zwarte madonna, Onze Lieve Vrouwe Lichtmis.

Boven de toegangsdeur van het klooster (foto) staat het wapen van de dominicanen met de tekst laudare benedicere praedicare. De familie Huis In ’t Veld, betrokken bij de parochie van Zwolle en rapporteurs van deze sporen-aflevering, konden ter plaatse geen informatie vinden. Via het internet vonden ze, met hulp van vertaler Bert Wulffelé o.p., de geschiedenis van beeld, kerk en dominicanen.

Het Madonnabeeld dateert van 1497. In 1826 verdween het beeld tijdens een hevig noodweer. Het tweede beeld van de zwarte Madonna is in 1830 gemaakt door beeldhouwer F. Estevez, en lijkt op het oorspronkelijke. Het is bruin van kleur, heeft een wijde mantel om en een kaars in de rechterhand.

 
In 1526 werd hier een kapel met klooster voor de dominicanen gebouwd. In 1836 verlieten zij Candelaria en keerden er in 1922 weer terug. De huidige basiliek werd in 1959 ingewijd en ook de zwarte madonna werd toen hierin geplaatst.

Overgenomen uit Presenteerblad, van het rectoraat Zwolle.

Klik hier voor meer artikelen over dominicaanse sporen her en der. Ook een spoorzoeker? Mail de redactie.