27 Juli 2011

Leerhuis Spiritualiteit, Rotterdam

Ga naar overzicht

Deel op:

oen Dominicanenkerk Het Steiger te Rotterdam een Citykerk werd in plaats van een wijkgebonden parochiekerk, werd tegelijk een nieuw initiatief geboren. Het Leerhuis Spiritualiteit is gericht op mensen binnen en buiten de officiële kerken, die behoefte voelen om zich nader te bezinnen op de bronnen van elke godsdienst: de spiritualiteit en de mystiek in hun verscheidenheid van vormen.

Natuurlijk moesten wij een keuze maken uit die grootse hoeveelheid. Wij kozen voor een typisch dominicaanse bron: de Rijnlandse mystiek, met als grote woordvoerders dominicanen Meister Eckhart, Heinrich Seuse en Johannes Tauler (1300-1400). We bestuderen hen niet historisch-exclusief, maar in dialoog met de vragen en ervaringen van hedendaagse Nederlandse stadsbewoners, die zoeken naar geloof. Wij noemden dit streven dan ook: Mystiek-op-straatniveau.

In cursussen, publicaties, lezingen en oefeningen proberen wij deze mystiek-op-straatniveau vorm te geven. Zo bieden wij al meer dan negen jaar de gelegenheid tot het beoefenen van zenmeditatie: een vorm van inkeer, die duidelijk verband heeft met de ideeënwereld van de Rijnlandse mystiek. En in meer dan elf grote reizen gingen wij op zoek naar de bronnen van onze West-Europese Christelijke cultuur, in bijvoorbeeld Israël, West-Turkije, de Sinaï en het Keltische Ierland.

Wij nodigen gasten uit die ons vanuit hun eigen meesterschap kunnen helpen bij het in contact komen met deze bronnen. Omgekeerd worden wij uitgenodigd om op allerlei plaatsen van onze eigen zoektocht en inzichten te komen vertellen.

Dankzij het Steiger kunnen wij ons werk aanbieden zonder er financiële vergoeding voor te vragen. Wel vragen wij een donatie, een vrijwillige bijdrage van iedere deelnemer, zodat geld nooit de reden behoeft te zijn om niet te komen.

Kijk in de rubriek agenda voor de programma-onderdelen van het Leerhuis

 

De staf van het Leerhuis Spiritualiteit:
Marianne Verbakel. José van der Torre, Door Hezemans. Leo Raph. A. de Jong o.p.

Het Steiger
Ingang: Nieuwstraathof 2.
3011 GN Rotterdam.

www.hetsteiger.nl