12 Juni 2011

Prouille: beginpunt dominicaanse familie

Ga naar overzicht

Deel op:

aterdag 6 oktober 2007 vierde de Nederlandse dominicaanse familie het achtste eeuwfeest van de allereerste dominicaanse stichting: Prouille, een klooster van contemplatieve zusters in Zuid-Frankrijk. Een eerste kennismaking.

Prouille (Prouilhe) is een gehucht op vijf kilometer afstand ten noorden van het stadje Fanjeaux. Beide plaatsen zijn te vinden in Zuid-Frankrijk, iets ten noorden van de Pyreneeën en iets ten zuiden van de lijn Narbonne – Toulouse.

Bekeerde katharen
Prouille stamt uit de tijd van de Kelten. De ganse streek was en is vruchtbaar en welvarend, zoals overal is te zien. Daar trokken in het begin van de 13de eeuw predikers rond om de Katharen te bekeren. De groep bestond uit cisterciënsers, Diego de Azevedo, bisschop van Osma (Spanje), kanunnik Dominicus, zijn supprior, en enkele medewerkers.
Diego kwam op het idee om een religieuze gemeenschap van bekeerde Kathaarse vrouwen te stichten. De Katharen bezaten dergelijke gemeenschappen waar hun rondreizende predikanten op verhaal konden komen en jonge meisjes werden opgevoed.

‘Heilige Prediking’
In Prouille stond een kerkje, toegewijd aan de H. Maagd Maria, een molen en enkele huizen. Daar vestigde zich vanaf eind 1206 de ‘Heilige Prediking’, een soort stichting waarvan Dominicus, enkele predikers en twaalf monialen (slotzusters) deel uitmaakten. Men heeft wel gesproken van een dubbelklooster. Dominicus, realistisch organisator, heeft zich beijverd om het klooster van een gezonde financiële basis te voorzien.
Men kan de monialen in die allereerste tijd nog geen dominicanessen noemen, omdat de orde nog moest worden gesticht. Niettemin mag Prouille de bakermat van de orde heten. In 1328 leefden er 126 dominicanessen.

Verwoesting en herbouw
Tijdens de Franse Revolutie werden de monialen in oktober 1792 uit hun klooster verdreven. De gebouwen werden verwoest. In 1880 werd het klooster gerestaureerd en het religieuze leven hervat. De grote basiliek is tot op heden onvoltooid gebleven.
Prouille heeft thans een internationale communiteit van ongeveer dertig monialen. Er is een gastenverblijf, tevens huis voor bezinning en er komen pelgrims, vooral nu om een 800-jarig jubileum te vieren.

Kees Brakkee o.p.