03 Mei 2011

Plaquette voor Albertus in Leeuwarden

Ga naar overzicht

Deel op:

p 12 mei om 16.00u onthult Guus Bary in de Grote Kerk in Leeuwarden een plaquette die herinnert aan het bezoek van de dertiende-eeuwse dominicaanse geleerde Albertus de Grote aan de stad, in 1256.

Albertus Magnus / de Grote (ca. 1200-1280) is een van de opmerkelijkste figuren uit de late Middeleeuwen. Hij was niet alleen de leermeester van kerkleraar en dominicaan Thomas van Aquino, maar was vooral een eindeloos nieuwsgierige wetenschapper, die zich breed oriënteerde.

Preek
Guus Bary (foto), theoloog, kerkhistoricus en kenner van de dominicaanse traditie, werkt al geruime tijd aan de vertaling van een laat ontdekte preek die Albertus in 1256 hield voor zijn medebroeders in Leeuwarden. De tekst is in een merkwaardig steno opgetekend, hetgeen de vertaling tot een monnikenwerk maakt.
Bary pleitte vorig jaar tijdens de Albertusdag in Leeuwarden in de Grote Kerk voor een blijvende herinnering aan het bezoek van Albertus.