26 April 2011

Kort internationaal, april 2011

Ga naar overzicht

Deel op:

conomisch nieuws, bloggers in het Vaticaan, een dominicaan in het winkelcentrum, dominicaanse films: enkele onderwerpen uit het grote aanbod nieuws en wederwaardigheden uit de wereldwijde dominicaanse wereld.

Antoon Boks lid economisch consilie van de orde

Antoon Boks

De econoom (syndicus in dominicaans jargon) van de Nederlandse provincie, Antoon Boks o.p., maakt sinds 21 maart deel uit van de economische raad (consilie) van de internationale orde der dominicanen. De benoeming geldt voor drie jaar.
Op 15 april  benoemde magister Bruno Cadoré o.p.  een nieuwe syndicus, de Spanjaard Hilario Provecho Álvarez o.p. Hij was al lid van het economisch consilie en was tot voor kort syndicus van de provincie van Spanje.
Broeder Hilario is de opvolger van Jose Bernardo Vallejo Molina, die sinds november 2004 syndicus was.

Ierse dominicaan bij Vaticaanse bloggers-ontmoeting

Op 2 mei vindt in Rome een ontmoeting plaats tussen 150 door het Vaticaan geselecteerde 'bloggers’. Onder hen is de Ierse dominicaan br. Gerard Dunne o.p. Zijn blog is vooral een instrument voor het roepingenpastoraat in de Ierse provincie.
Een blog (of weblog) is een website waarop regelmatig – soms meerdere malen per dag – nieuwe bijdragen verschijnen. De geboden informatie (tekst, beeld, muziek of video) wordt in omgekeerd chronologische volgorde weergegeven. Het nieuwste bericht verschijnt dus als eerst. Zie bijvoorbeeld www.meerdanikzelf.nl, de blog van André Lascaris o.p.

Pater Wall in de mall: 'We zijn een passieve kerk’

De Amerikaanse dominicaan Tony Wall, 86 jaar oud, is in april elke dag (behalve zondags) te vinden in zijn kiosk in de mall (het winkelcentrum) Lloyd Center in Portland. Hij vindt dat katholieken hun geloof moeten laten zien op de markt en hij doet dat letterlijk, door in dominicaans habijt beschikbaar te zijn voor wie graag een gesprek voert over levensvragen.
'Mensen komen geen priesters meer tegen’, zegt hij in een interview met Catholic Sentinel. 'We verstoppen ons in onze pastorieën, terwijl Jezus ons op weg heeft gestuurd. Ook Dominicus begaf zich op straat en in de herbergen, hij wachtte niet tot mensen hem vonden. Maar wij zijn een absoluut passieve kerk geworden.’
In mei keert de bejaarde pater terug naar het hoofdklooster van de dominicanen in Californië, om van daaruit missies te leiden. In 2012 wil hij opnieuw een maand doorbrengen in Portland.
Klik hier voor het artikel (Engels).

Dominicaanse filmmakers portretteren pauselijke huistheoloog

Het is een oude traditie dat de pauselijke huis- of hoftheoloog een dominicaan is. Sinds 2005 is dat de Pool Wojciech Giertych. Kindly Light Media maakt momenteel een korte documentaire over hem.
Kindly Light (vriendelijk licht) Media is een antwoord op de oproep van paus Benedictus voor een nieuwe evangelisatie in het Westen. Het maakt gebruik van 'intellectuele bronnen van de orde’ en de creativiteit van schrijvers en filmmakers.
Het bedrijf is gevestigd in New York, Dublin en Rome. Van daaruit wil men films maken die kwalitatief hoogstaand zijn en daarnaast 'trouw aan de Heilige Vader en aan de tradities van de Heilige Moeder de Kerk.
Klik hier voor de website van Kindly Light Media, waarop ook trailers te zien zijn van hun films.

De actualiteit van De Montesinos en Bartolomé de las Casas

De film 'Tambien la Lluvia’ (zelfs de regen) was de Spaanse inzending tijdens de Oscars dit voorjaar. Het is het knap vertelde verhaal van een idealistische filmmaker die naar Bolivia reist om er een film te maken over de vervovering van 'de Nieuwe wereld’ na Columbus, en de onderdrukking van de inheemse bevolking waarmee dat gepaard ging.
Het filmproject wordt echter ingehaald door de werkelijkheid. Net als in de tijd waarin dominicanen als Antonio de Montesinos en Bartolomé de las Casas fel protesteerden tegen de onmenselijke behandeling van de indianen, blijken dezen ook nu nog speelbal in de handen van blanken die geld willen verdienen. Dit keer niet aan goud, maar aan drinkwater.
Antonio de Montesinos en Bartolomé de las Casas komen ook in de film voor. De historische omstandigheden zijn, naar verluidt, nauwkeurig nagebootst.