17 Maart 2011

Over vrijheid leren

Ga naar overzicht

Deel op:

Eerlijk gezegd had ik de neiging heel mijn voorbereide overweging weg te gooien na de verbijsterende beelden uit Japan, waar niet alleen een haast ongekende krachtige aardbeving de aarde op haar grondvesten deed schudden, maar waar, nog veel erger, een verwoestende vloedgolf hele dorpen wegvaagde.’

Nooit eerder zagen we zulke beelden, erger dan in een film is te verbeelden. En dan Libie?, waar  armzalig bewapende opstandelingen het moeten opnemen tegen de overmacht van een meedogenloze dictator, die het volk al jaren lang in zijn greep houdt. Arme, arme mensen. En dan gaat het vandaag over kiezen tussen goed en kwaad.

Die vrijheid hebben we, zo wordt ons voorgehouden in de eerste lezing uit het boek Genesis. Soms twijfel je eraan, of we die eigenlijk wel hebben. Het kwaad lijkt op momenten zo overheersend, dat we ons machteloos voelen. Maar toch wordt het ons vandaag voorgehouden is het de kern van waar het vandaag om gaat. In dit huis, waar woorden klinken, die met God van doen hebben, mogen we leren, wat ware vrijheid betekent.

Begin van de overweging van lekendominicaan Leny Beemer in de Dominicuskerk in Utrecht, op zondag 13 maart 2011. Klik hier voor de volledige tekst.