11 Februari 2011

Roemenië, Sighisoara

Ga naar overzicht

Deel op:

n de geboorteplaats van Vlad Tepes, de Roemeen die Bram Stoker inspireerde tot de schepping van de legendarische Graaf Dracula, zijn ook dominicaanse sporen te vinden. Een impressie van Frans van der Heijdt, ontleend aan het parochieblad van het rectoraat in Zwolle.

Vorig jaar september hebben wij een prachtige rondreis door Roemenië gemaakt. Hierbij kwamen we ook in Sighisoara (Schassburg op z’n Duits) en brachten een bezoek aan de bovenstad die op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat.
De Saksen namelijk maakten van deze stad, op een rotsuitloper gebouwd, een welvarend handelscentrum, beschermd door een stadsmuur met zestien torens van verschillende vorm, rond, vierkant of zeshoekig.

Foto rechts: de voormalige kloosterkerk van de dominicanen.

In deze vesting staat een voormalige, aan de H. Maria toegewijde Dominicanenkerk, de Biserica Manastririi Dominicane, die sinds de Reformatie in gebruik is als Duitse Evangelisch-Lutherse Kerk.
De kerk werd gerestaureerd in de vijftiende eeuw en weer na de grote brand van 1676. De laatste reparaties werden gedaan in 1894 en 1929.

De kerk bevat waardevolle objecten zoals een bronzen front daterend uit 1440, een stenen deurframe gesneden in 1570 in de Transylvaanse Renaissancestijl en een verzameling oosterse tapijten in de zeventiende eeuw gedoneerd door handelaren.
Het orgel is gebouwd in 1680 in barokstijl door dezelfde kunstenaars die het altaar gesneden en geschilderd hebben, de beeldhouwer Johannes West en de pelgrim schilder Jeremias Stranovius.

Foto rechts: de 64 meter hoge Stundturm.

Sighisoara is verder bekend vanwege het feit, dat Vlad Tepes hier is geboren, de bloeddorstige held van het verzet tegen de Ottomanen. Zijn geboortehuis is nu een trekpleister. Hij kreeg de bijnaam Dracul (draak of duivel). De Ierse schrijver Bram Stoker werd door hem geïnspireerd tot de schepping van de legendarische graaf Dracula.

Frans van der Heijdt in de nieuwe uitgave van Presenteerblad van de geloofsgemeenschap in Zwolle.