03 Februari 2011

'Mubaraks regime toont ware gezicht'

Ga naar overzicht

Deel op:

et dominicaans instituut voor oosterse studies Ideo in Caïro ligt enkele kilometers van het Tahrir-plein, waar de revolutie in Egypte momenteel wordt uitgevochten. Tanks beschermen het klooster, maar de situatie is grimmig geworden, laten stafleden en dominicanen Emilio Platti en Jean Druel weten.

Emilio Platti o.p. (foto) is hoogleraar Islam aan de Universiteit van Leuven en staflid van Ideo in Caïro. Hij is momenteel in Leuven, maar heeft bijna dagelijks contact met zijn medebroeders in de Egyptische hoofdstad, die wonen in het klooster waar ook het instituut en de bibliotheek zijn gevestigd.

Tanks
&Vanaf verleden vrijdag hebben tanks de wijk waarin het klooster staat en het instituut met de bibliotheek beschermd’, schrijft hij. &In de straat staan ook scholen en een arbeidshogeschool. Vorige week dinsdag was de atmosfeer zeer goed en zijn enkele confraters bevriende betogers gaan “bezoeken” op het Tahrir-plein, enkele kilometers daarvandaan.’
&De kokkin, een vrouw die haar mannetje staat, was alle dagen komen werken. Maar de mannen die in het klooster werken bleven thuis om hun families te beschermen tegen eventuele plunderingen.’

Bloed
Woensdag 1 februari is de vreedzame en hoopvolle atmosfeer in Caïro helemaal omgeslagen. Volgens arabist en dominicaan Jean Druel, die in de communiteit woont, vielen aanhangers van Mubarak (partijleden, politiemannen in burger en leden van de geheime dienst) de demonstranten aan. &Ze willen het regime niet laten vallen zonder een guerilla uit te vechten. Alsof het hier China is of Noord-Korea! De mannen van Mubarak laten hun ware gezicht zien.’


Een tank (links) bewaakt het dominicaanse klooster en de bibliotheek van het instituut Ideo.

Volgens Druel ontbeert de oppositie een charismatische leider. De wetenschapper El Baradei kan die rol niet spelen, en de Moslimbroeders blijven uit het zicht. &Het is echt het volk dat op straat strijdt voor zijn fundamentele vrijheden.’

Militairen
Druel verwacht strijd en wraak, of het regime nu valt of niet. De enige snelle oplossing is een staatsgreep van het leger: een generaal die de macht grijpt en Mubarak en zijn aanhangers verwijdert. Maar ook dat zal bloedig zijn, schrijft hij.
&Iedereen denkt dat het Suezkanaal en de nabijheid van Israël de redenen zijn dat de situatie zo ernstig is: er moet koste wat kost stabiliteit zijn. Degenen die het anders willen zijn de mensen van de middenklasse: burgers, gestudeerde mensen. Maar zijn zij vastberaden genoeg?’


Deze foto uit Caïro is verspreid via Twitter: christenen vormen een ring rondom biddende moslims, tijdens de protesten.