04 Februari 2011

Kort internationaal, februari 2011

Ga naar overzicht

Deel op:

en selectie uit de nieuwsberichten van het wereldwijde dominicaanse netwerk: dit keer vanuit Irak, de Filippijnen, Rome, de Verenigde Staten en Duitsland / Oostenrijk.

 


Oudste universiteit van Azië viert feest

De St. Thomas Universiteit in Manilla op de Filppijnen is de oudste universiteit van Azië. Het instituut is opgericht door dominicanen en is nog steeds met de orde verbonden. De oprichtingsdatum is 28 april 1611, de universiteit viert dit jaar haar vierde eeuwfeest en begon daar afgelopen maand mee. Op 28 januari ging magister Bruno Cadoré, op rondreis in de regio, voor in de Eucharistie.
Klik hier voor de geschiedenis van de universiteit (Engels).

 

Internationaal Dominicaans Nieuws Digitaal

Tot recent werden de berichten van de dominicaanse informatiedienst IDI in dikke pakken papier verstuurd. Nu kan iedere broeder, zuster, leek of anderszins aan de orde verbondene per e-mail de internationale nieuwsbrief aanvragen en ontvangen. U kunt kiezen uit vier talen.

 

Oplichters via e-mail

Magister Bruno Cadoré o.p. laat weten dat het nooit beleid is van de orde (of van de Heilige Stoel) om per e-mail om donaties te vragen. Naar het schijnt hebben ondernemende lieden geprobeerd om op naam van de magister of zijn medebestuurders misbruik te maken van het vertrouwen van leden van de dominicaanse familie.

 

Nieuwe provinciaals gekozen

De magister van de orde heeft diverse gekozen provinciaal oversten bevestigd. Mark Christopher Padrez o.p. (1963) is de nieuwe provinciaal van de Provincie van de Heilige Naam van Jezus, die de tien westelijkste staten van de Verenigde Staten beslaat. Er zijn 152 broeders met communiteiten in zeven staten, er is een huis in Alaska en een missie in Mexicali, Baja California.
Christophe Holzer o.p. (1963) is de nieuwe overste van de provincie van Albertus de Grote: Zuid-Duitsland en Oostenrijk. In Duitsland zijn er conventen in Augsburg, Freiburg en München (2), en een studiecentrum in Regensburg. In Oostenrijk wonen dominicanen in Wenen, Graz en Friesach. De provincie telt 47 broeders, onder wie mgr. Christoph Schönborn, kardinaal-aartsbisschop van Wenen.

 

We hebben familie in Irak!

Er waren al dominicanen in het toenmalige Mesopotamië in de eerste jaren van de orde, toen drie broeders in 1235 naar Bagdad reisden, 'een schitterend centrum van cultuur en studie waar Dominicus graag een missie had willen stichten’.

Vandaag de dag wonen er zeventien broeders en meer dan tweehonderd zusters. Broeders (veelal van Franse afkomst) wonen in Bagdad en Mosul. De zusters zijn met name leden van de congregatie van Catharina van Siena (gesticht in Mosul in 1877).
De afgelopen maanden zijn er veel aanvallen geweest op christelijke doelen in Irak. De vervolging van christenen is veroordeeld door paus Benedictus XVI en aan de kaak gesteld door de dominicanen via hun missie bij de Verenigde Naties.
Het zijn vooral de armste christenen, die geen geld hebben om te vluchten, die getroffen worden. De zusters blijven uit solidariteit werken in scholen en ziekenhuizen. Ze zijn bang maar, zo laten ze weten, 'we willen in ons land blijven, bij de christenen die arm zijn en de moslims van goede wil. Ze zijn allen kinderen van God en verdienen onze hulp’.