19 Januari 2011

Pater Gerard Braks: prins van Leutdrecht

Ga naar overzicht

Deel op:

e 55e verjaardag van het carnaval in het Noord-Hollandse De Goorn moest een bijzondere prins krijgen. En dat is gelukt: dominicaan Gerard Braks is komende tijd prins Frodo I. 'Ik denk dat ik Aswoensdag wel haal.’

'Carnaval is hier geen zuidelijk gebeuren’, zegt Gerard Braks (72). Hij is de laatste van de dominicanen in De Goorn sinds circa 1637 en pas hersteld van een ziekteperiode. 'Het gaat er hier veel soberder aan toe, de groep carnavalvierders is een echte minderheid. Maar carnaval heeft hier toch al 55 jaar wortel geschoten, volgens sommigen zelfs als eerste plek boven het Noordzeekanaal. Voor velen houdt met het Noordzeekanaal de wereld op. Daarboven wonen “die noordelingen”. Mag zo zijn, ik voel me er best thuis.’


Prins Frodo en entourage, kort na zijn verkiezing.

Gemeenschap
Het verzoek om prins carnaval te zijn in wat in carnavalsbegrippen een jubileumjaar is voor De Goorn, beschouwt Braks als een persoonlijk avontuur. Zijn dorpsgenoten hadden al eerder met zijn theatrale gaven kennisgemaakt, toen hij enkele jaren geleden bij een jubileumviering van de plaatselijke voetbalvereniging meedeed aan een playbackshow. Als &de vrolijke koster’ won hij de eerste prijs en zette, naar eigen zeggen, 'de zaal op z’n kop’.
'Ik doe dat soort dingen niet als prediker of als pasto(o)r maar gewoon op persoonlijke titel, omdat ik het leuk vind. De opmerking &carnaval is van oorsprong ook een katholiek feest’ doet me daarbij niet zoveel. Ik beschouw het als een compliment voor de band die er is tussen de goegemeente en mij. Ik krijg alleen maar leuke reacties, al zijn sommige mensen bezorgd dat ik me te druk maak. Maar ik doe geen gekke dingen.’

Taken
Als prins zal Braks hier en daar een korte speech houden en bezoeken brengen aan de basisscholen, het zorgcentrum/bejaardenhuis en een aantal zieken binnen de parochie. 'Carnaval heeft hier een sociaal karakter. Carnaval moet een feest zijn waar je warm van wordt. Op carnavalszondag de optocht door het dorp en maandagmiddag hebben we nog de 50+ bijeenkomst. Ik denk dat ik aswoensdag wel haal!’
Gerard Braks draagt de naam prins Frodo, genoemd naar de hoofdpersoon uit Tolkiens beroemde 'In de ban van de ring’. De Oud-Prinsen Club had bij het prinsenbal in december een hele onthullingsact verzonnen: op het podium een rokende vulkaan met daar omheen personages uit het boek van Tolkien. Frodo beklom de vulkaan om de ring erin te werpen, maar viel er zelf ook in. Uit de rook van de vulkaan kwam Prins Frodo van Leutdrecht tevoorschijn, tot verbazing van zijn carnavalsvolk.