10 Januari 2011

Miscommunicatie…

Ga naar overzicht

Deel op:

Vrijheid en openheid lijken de nieuwe sleutelwoorden te zijn voor onze communicaties via de moderne media, schrijft René Dinklo o.p. in dagblad de Stentor. &Zo streeft Julian Assange met zijn Wikileaks naar een grote mate van transparantie. Alles wat geheim is, zal geopenbaard worden. Een nieuwe religie is geboren.’

René Dinklo o.p.

&Van de alsmaar groeiende mogelijkheden die het ICT-tijdperk me biedt, maak ik natuurlijk dankbaar gebruik.  De hele wereld ligt immers aan mijn voeten. Mijn oude mobieltje heb ik omgeruild voor het meest moderne exemplaar dat al weer achterhaald is. Ik sta nu voortdurend in contact met alles en iedereen.

Handig!
Onmiddellijk heb ik me aangesloten bij bepaalde SMS-diensten. Zo weet ik nu wat de waarde van het huis van mijn vrienden is (hoe hebben ze dat ooit kunnen financieren?) en wat de waarde is van de auto van mijn buren (hebben zeker een erfenis gehad).
Superhandig is het dat ik mijn telefoon kan instellen op 'nepoproep’ zodat ik mezelf kan wegroepen bij vervelende vergaderingen. Mijn collega houd ik goed in de gaten via zijn twitteraccount, want je weet maar nooit of hij ook iets over mij twittert en mij in een negatief daglicht stelt. In ieder geval kan ik hem dan beentje lichten.

Pikant
En dat googelen is ook een uitkomst. Zo kon ik nog voordat ze bij mij thuis als interieurverzorgster kwam werken haar hele doopceel lichten. Onvoorstelbaar wat een informatie ik over haar kon verzamelen, inclusief pikante foto’s.
Tussen mijn drukke bedrijven door zend ik met mijn smartphone een door mij geformuleerd gebed naar Jeruzalem dat vervolgens door iemand daar wordt uitgeprint en in een spleet van de Klaagmuur wordt neergelegd. Wie weet gaat mijn gebedsverhoring net zo efficiënt. Daarna spuw ik mijn gal op een nieuwsforum over een pedofiel die een kind misbruikt heeft. Heerlijk om eens al mijn scheldwoorden te kunnen gebruiken en hem de meest gruwelijke dood te kunnen toewensen.

Etalage
Natuurlijk doe ik datgene niet wat ik hiervoor beschreven heb.
Onze huidige informatiemiddelen bieden ongekende mogelijkheden en je bent verbonden met talloze mensen en organisaties. De andere kant is dat veel gegevens over jezelf door een ieder te achterhalen is. Het internet is één grote etalage waarin je jezelf tezamen met vele anderen tentoonstelt.
Het kan allemaal ten goede en ten kwade worden gebruikt. Het gegeven dat Nederlandse internetfora bekend staan vanwege het veelvuldig gebruik van schutting- en scheldwoorden maakt mij niet trots op Nederland.
Goed gebruik van de moderne informatietechnologie vraagt misschien om nog wel meer integriteit dan in onze rechtstreekse omgang met mensen van vlees en bloed.’

René Dinklo o.p.
Prior Dominicanenklooster Zwolle
Verschenen in de Stentor van 7 januari 2011