26 Januari 2011

De kerk: restaurant of lopend buffet?

Ga naar overzicht

Deel op:

n een gesprek in de Verkadefabriek in Den Bosch, waar José Vos, vaste bezoeker van deze site, als toeschouwer bij aanwezig was, vergeleek de Bossche bisschop Mutsaers zijn kerk met een restaurant, waar je het hele pakket/menu tot je moet nemen of anders naar de afhaalchinees moet gaan.

Niet alleen onder religieuzen is ongenoegen over de uitspraken van mgr. Mutsaerts, die onlangs kloosters &vrijgezellenhuizen waar niets aan verdieping wordt gedaan’ noemde, ook leken ergeren zich aan de vervanger van de zieke bisschop Hurkmans. Dat schrijft José Vos ons, als begeleiding bij het onderstaande stuk, dat eerder verscheen in het lokale blad &Rosbode’.

Indirect heeft de monseigneur, als baas van mijn lievelingsrestaurant, mij met zijn uitspraak  laten weten aan mijn klandizie geen behoefte meer te hebben, omdat zíjn hele menu mij te zwaar op de maag is gaan liggen.
Eigenlijk begrijp ik hem niet. Als je een eetgelegenheid van naam hebt, probeer je als baas toch rekening te houden met je gasten? Op bijna elke menukaart staat tegenwoordig een aanbod voor vegetariërs en een kindermenuutje of een menu dat in Duitsland Seniorenteller heet. Dat is een maaltijd, die is afgestemd op ouderen, maar ook op anderen, voor wie alle voorgeschreven gangen te veel geworden zijn.

Kieskeurig
Ik zou ook kiezen voor zo’n seniorenteller. Niet alleen vanwege mijn leeftijd, maar ook omdat ik in de loop van de jaren wat kieskeurig geworden ben. Hoewel ik net zoals de monseigneur een theologische opleiding heb gehad, kan ik niet alles meer slikken. Smaken verschillen nu eenmaal.
Sommige in de loop der eeuwen toegevoegde ingrediënten aan het hoofdmenu zijn voor mij afbreuk gaan doen aan de smaak en herkenning van het hoofdbestanddeel van wat een goddelijke maaltijd moet zijn voor iedere tafel van twee of meer personen: de amor en de caritas. Daar neemt de enige Gastheer het over van al zijn restaurateurs.
En dan is het jammer, dat daar niet over gesproken kan worden. Immers, hoewel ik mijzelf nog steeds beschouw als klant en ook een beetje als collega, ben ik dat niet voor de monseigneur. Met mensen zoals ik, wil hij niet praten. Maar ik zou zo graag recepten met hem uit willen wisselen.

José Vos