16 December 2010

Heftige kritiek Poolse dominicaan op zijn kerk

Ga naar overzicht

Deel op:

e Poolse krant Gazeta Wyborcza zette het op 14 december op de voorpagina: &De schuld van mijn kerk’ is de kop van een artikel over de zeer kritische brief die dominicaan Ludwik Wisniewski stuurde aan de nuntius in zijn land.

Wiśniewski verwierf in eigen land faam als studentenpriester in de communistische tijd. Nu staat hij midden in een fel debat over de Poolse kerk, na publicatie van zijn brief aan de nuntius (diplomatiek vertegenwoordiger) van het Vaticaan in Polen, aartsbisschop Celestin Migliore.

Virus
In de brief beklaagt Wiśniewski zich over de situatie waarin de Poolse katholieke kerk zich bevindt. Hij stelt dat sommige bisschoppen ogenschijnlijk katholieke initiatieven ondersteunen die in feite &heidens zijn omdat zij voor opwinding en verdeeldheid zorgen in de maatschappij en in de kerk zelf’.
Sterker, de helft van de Poolse priesters is &besmet met het virus van vreemdelingenhaat, nationalisme en verholen antisemitisme’. Wiśniewski beschuldigt zijn collega’s ervan dat zij niet weten &hoe zij met een voortdurend veranderende wereld moeten communiceren’ en dat zij &de grenzen tussen evangelie en politiek doen vervagen’.

Bron: Presseurop