22 November 2010

Talinn, Estland

Ga naar overzicht

Deel op:

n de zomer maakten Frans van der Heijdt en zijn vrouw Toke een rondreis door de drie Baltische Staten. Ze troffen er sporen van de rijke dominicaanse geschiedenis aan in Talinn, de hoofdstad van Estland.

Ontleend aan Presentatie, het blad van het rectoraat Thomas van Aquino in Zwolle.

Tallinn telt ongeveer 400.000 inwoners, een derde van alle inwoners van Estland. Een prachtige stad met een schat aan monumenten.De oude binnenstad is geheel ommuurd en deze stadsmuur is voorzien van een groot aantal pittoreske torens. Net als in sommige Nederlandse steden hebben torens en poorten er bijnamen: een van de verdedigingstorens heet Kiek in de Kök (Kijk in de Keuken, in het Laagduits, de taal van de Hanze). Verder zijn er de toren Lange Herman (Pikk Hermann) en de poort Dikke Margareta (Paks Margareeta).

Katariina
Op onze wandeling door de stad vonden we ook het voormalig &Katariina Klooster’ van de Dominicanen, gebouwd in het jaar 1246. Nu is er een boekhandel en kunstgalerie in gevestigd. Op diverse plekken in het gebouw kom je nog oude herinneringen aan kloosterbewoners tegen.

Op de eerste foto de toegangsdeur tot het complex met een Ichthus. De onderste foto laat het naastgelegen pand zien met een uithangbord verwijzend naar de vroegere functie van het gebouw.

Frans van der Heijdt

Klik hier voor een kaart van dominicaans Nederland.