28 Oktober 2010

‘Het geheim van de fakkel’

Ga naar overzicht

Deel op:

uster Christa Hijstek is de laatste der dominicanessen van Bethanië in het Noord-Brabantse Stevensbeek. Haar verlangen om het verhaal van Dominicus verder te brengen krijgt vorm in het kinderboek 'Het geheim van de fakkel’, dat op 4 november 2010 verscheen. 'Als jonge mensen het snappen, dan snappen ouderen het ook.’

Het door struiken en bomen beschutte huisje van Christa Hijstek (1945) in Stevensbeek is woonhuis, kantoor, atelier en gespreksruimte ineen. De muren zijn behangen met zelf geschilderde moderne iconen, de werktafel staat vol schildergerei. Anton Pieck had dit huis kunnen ontwerpen, als hij de jaren zestig had meegemaakt. Zuster Christa is dan de vrijgevochten goede fee.

Kinderen
Dagelijks komen hier kinderen aan huis: om te kletsen of te knutselen, of allebei. ‘Ik heb altijd met kinderen gewerkt’, vertelt Christa. ‘Het begon met de school voor moeilijk opvoedbare meisjes van de dominicanessen van Bethanië, waar ik als groepsleider begon en uiteindelijk directrice werd.’
Toen de zusters zich terugtrokken uit de school, bleef Christa in Stevensbeek wonen. Ze werd vrijwilliger in de Theobaldusparochie en in het oorlogs- en verzetsmuseum Liberty Park in Overloon. Daar leidt ze al twintig jaar kinderen en volwassenen rond.

Moeilijk opvoedbare zuster
Hoewel ze alleen woont, is de band met haar congregatie sterk. ‘Toen ik intrad ging ik niet naar het klooster, maar naar Bethanië’, vertelt ze. ‘Ik was altijd al wat vrijbuiterig, en heb me vanaf het begin thuis gevoeld in deze groep. Het is vrolijk en eigenwijs. Mijn vader zei me eens dat ik goed moeilijk opvoedbare kinderen kon begeleiden omdat ik een moeilijk opvoedbare zuster ben.’

zr. Christa Hijstek o.p.

‘Dat het goed is merk ik aan kleine dingen. We waren dit jaar met een groep in Rome en maakten een wandeling door de stad. Als vanzelf namen we allemaal brood mee in een trommeltje en aten het op, zittend op een muurtje. Het is gezellig samen, je hoeft niet tegen elkaar op te boksen.’

Verliefd op Jezus
Voor de lokale radio maakt Christa al jaren verhaaltjes voor kinderen, over de evangelielezing van die zondag. De vertellingen worden vlak voor de viering uitgezonden. ‘Ik verzin dan een kinderperspectief, bijvoorbeeld de tweeling Bas en Boris. Dat werkt heel goed.’

Bij al dat vertellen merkte Christa ook dat kinderen wel nieuwsgierig zijn, maar erg weinig weten. ‘Heb jij geen papa’, vroeg een jongen pas aan haar, doelend op het ontbreken van een man in huis. ‘En waarom niet?’ Christa vertelde hem, samen knutselend aan pluizenbolletjes voor een kinderviering, dat ze niet getrouwd is omdat ze verliefd is op Jezus. ‘Het jongetje vond het erg grappig’, zegt ze over haar summiere uitleg, ‘en heeft het hele dorp verteld dat ik op Jezus ben. Dat is genoeg. Later komt er wel weer een nieuwe vraag.’

Dominicus
In ‘Het geheim van de fakkel’ wordt het verhaal van Dominicus de Guzman verteld aan de hand van de tweeling Bas en Boris, via Mingus, een soort orakel met een fakkel. ‘Dominicus is, in al zijn bescheidenheid, erg charismatisch’, vindt Christa. ‘Hij kreeg iets groots op gang, zonder veel toeters en bellen. Hij ging met christenen om zoals hij met joden en moslims omging, en hij sprak ook vrouwen aan.’

Voor de dominicanes zelf is het de combinatie van studie, contemplatie en prediking die vruchtbaar is. ‘Bethanië bijvoorbeeld is heel beschouwend begonnen, maar is in Nederland actief geworden omdat ze zagen wat er nodig was voor kinderen. Dat vind ik logisch.’

Voor het verhaal van Dominicus maakte Christa gebruik van historische verhalen en legendes. Dominicaan Kees Brakkee gaf haar historische adviezen. Daarna is ze gaan schrijven en tekenen. Het resultaat verschijnt volgende week.

Klik hier voor meer informatie over de dominicanessen van Bethanië.

Zr. Christa Hijstek o.p., Het geheim van de fakkel, € 18,45, te bestellen bij uitgeverij Berne, ISBN 978-9078039–16–7.

Eerder verschenen

28 oktober 2010
Leestijd 5 min

Broeders op een hoge heuvel

Lees meer