10 Augustus 2010

Soldaat gered door zijn rozenkrans

Ga naar overzicht

Deel op:

en Britse soldaat in Afghanistan lijkt zijn leven te danken te hebben aan zijn rozenkrans – net als zijn overgrootvader in de Tweede Wereldoorlog. De rozenkrans is een van oudsher dominicaanse devotie.

Maria geeft Dominicus de rozenkrans, een wijd verspreidde verbeelding van de dominicaanse Mariadevotie. Altaarstuk in de Dominicuskerk Nijmegen.

De negentienjarige soldaat Glenn Hockton was op patrouille toen zijn rozenkrans van zijn nek op de grond viel. Toen hij bukte om de rozenkrans op te rapen, merkte hij dat hij op een landmijn stond. Als hij verder was gelopen, was die afgegaan. Nu werd hij na drie kwartier stilstaan gered door zijn collega’s. Hockton had vlak voor zijn uitzending naar de Afghaanse provincie Helmand om een rozenkrans gevraagd.

Gered worden door een rozenkrans zit overigens in de familie. Hocktons overgrootvader, Joseph Truman, diende in de Tweede Wereldoorlog maar werd krijgsgevangen genomen. Tegen het einde van de oorlog moesten hij en zijn makkers zich te voet verplaatsen naar een nieuw gevangenkamp, weg van de oprukkende geallieerden. Truman liep met wat kameraden door een veld, vertelde Glenn Hocktons moeder. &Hij bukte om wat op te rapen en was de enige die een plotselinge bomexplosie overleefde. Wat hij opraapte, was een rozenkrans.’

Ontleend aan Katholiek Nieuwsblad.

Klik hier voor een achtergrondartikel over de rozenkrans. En klik hier voor een artikel over Pius V, de dominicaanse paus in wiens tijd zelfs een veldslag gewonnen werd dankzij de rozenkrans.