30 Augustus 2010

Maastricht, Servaasbasiliek

Ga naar overzicht

Deel op:

ehoor gevend aan de oproep op deze website hield lekendominicaan Kleis Adema deze zomer zijn ogen en camera open. Hij bezocht in zijn eigen Limburg de basiliek van Sint Servaas in Maastricht.

Vooruitlopend op mijn vakantie ging ik begin augustus op sporenonderzoek in Maastricht. Nadat ik bij een antiquariaat voor vijf euro het prachtige boek Dominicanen, geschiedenis van kerk en klooster in Maastricht had gescoord, en daarin las dat een aantal van de prachtige zaken uit de dominicanenkerk een nieuwe plek hadden gekregen in de Sint Servaas Basiliek, ben ik daar op zoek gegaan. En heb ik gevonden!

En natuurlijk heb ik ook Selexyz Dominicanen met een bezoek vereerd (en in de mooiste boekenwinkel ter wereld de lekkerste kop cappuccino ter wereld gedronken).

Naast een bezoek aan de schatkamer van de basiliek, waar de schrijn, het borstbeeld en de sleutel (die hij volgens de legende van Sint Petrus zelf ontvangen heeft in Rome) van Sint Servatus, heb ik ook het graf van deze heilige bezocht. Net zoals JPII dat ooit deed (met naast zich op de foto de vroegere bisschop van Roermond, Jo Gijsen) en vele duizenden pelgrims.

Paus Johannes Paulus II in 1985 in de graftome van St. Servaas, met mgr. Gijsen

Maar goed, het ging om de Dominicaanse sporen. Gevonden heb ik in de basiliek: rechts van het hoofdaltaar, vlakbij de kapel van H. Aanschijn twee prachtig rijk uitgesneden houten biechtstoelen uit de 17e eeuw door Van Vlierden uit Hasselt. Helaas heb ik hier geen mooie foto’s van kunnen maken.
In de zelfde ruimte hing het schilderij van Th. Van Aquino, schrijvend aan de tafel. Dat was voor hij twitterde. De Heilige Petrus en Paulus staan er ook op.

In een van de zijkapellen hangt het prachtige doek, anoniem, uit het midden 17e eeuw, waarop Dominicus de rozenkrans ontvangt van Maria. Dit werk is in 1804 Vanuit de Dominicanenkerk overgebracht naar de Sint Servaaskerk.

Misschien nog wel een van de mooiste foto’s is er een van de ons bekende hond met de fakkel in de bek, zijn voorpoten op een wereldbol. Deze voorstelling komt voor op de gebeeldhouwde houten deuren van de huidige doopkapel van de St. Servaaskerk.