19 Juli 2010

Marit Monteiro onder vuur in commissie Deetman

Ga naar overzicht

Deel op:

e Nijmeegse historica en hoogleraar Marit Monteiro is lid van de commissie Deetman, die het seksueel misbruik in de rk-kerk onderzoekt. NRC Handelsblad meldt vandaag &uit eigen onderzoek’ dat Monteiro banden heeft met de KNR en de dominicanen, van wie zij een &collectieve biografie’ schreef.

Een beetje merkwaardig is het wel: weken nadat de commissie Deetman officieel is aangesteld, meldt NRC-redacteur Joep Dohmen nu dat uit &onderzoek’ van de krant is gebleken dat Marit Monteiro eerder werkte voor de Konferentie Nederlandse Religieuzen en voor de dominicanen. Alsof dat een geheim was.
Monteiro schreef het veelgeprezen werk Gods Predikers over de dominicanen, die met vijf meldingen van seksueel misbruik in het overzicht van de krant staan. Deze website publiceerde in maart al een artikel over Monteiro’s onderzoek naar de dominicanen: &Seksueel misbruik is machtsmisbruik&.

Opstappen?
Slachtoffergroepen eisen dat Monteiro opstapt als lid van de commissie. Voorzitter Wim Deetman wil daar niet van weten. Monteiro zelf was wegens vakantie niet bereikbaar.
Monteiro is nu in dienst van de Radboud Universiteit Nijmegen, als hoogleraar geschiedenis van het katholicisme. In het verleden verhuurde ze zichzelf als onafhankelijk historica en onderzoeker, met name via Stichting Echo. Juist om die onafhankelijkheid vroegen de dominicanen haar destijds om een heel bepaald onderzoek te doen naar de geschiedenis van de orde in Nederland, in de laatste twee eeuwen. Dat onderzoek gebeurde zonder enige restrictie, en er is ook melding gemaakt van enige kwesties (zie het eerder geciteerde artikel van maart j.l.).

Katholiek
Het NRC Handelsblad suggereert nu belangenverstrengeling, maar er wordt niemand opgevoerd die beargumenteert dat het nuttig kan zijn om kennis van zaken in de commissie te hebben, ook in historische zin, en dat zulke kennis niet uit de lucht komt vallen.
Overigens liet Monteiro enkele jaren geleden in een interview in VolZin weten dat ze tot geen enkele kerk behoort, en dus ook niet tot de katholieke. Het schijnt zelfs dat er in de commissie Deetman één lid is dat wel de katholieke kerk aanhangt …

Arjan Broers

Klik hier voor het artikel van NRC Handelsblad.