30 Juni 2010

Een echte molen voor Little Chute!

Ga naar overzicht

Deel op:

elukkig vond De Telegraaf het een rijk geïllustreerd artikel waard, anders hadden wij nooit geweten dat er een authentieke Nederlandse molen wordt gebouwd in Little Chute, Wisconsin! Het dorpje blijkt ooit gesticht door emigranten en hun pater dominicaan…

De Telegraaf wijdde op 28 juni een artikel aan de bouw van de molen. Een artist impression ziet u hiernaast – de Amerikaanse vlag op de molen is ook al ingetekend. Het volledige artikel kunt u hieronder als pdf downloaden en lezen.

In een enkele regel wordt de oorsprong van het dorp Little Chute verbonden met pater Theodorus van den Broek o.p., die in de negentiende eeuw met enkele honderden landverhuizers het dorp stichtte.

Marit Monteiro schrijft in haar boek Gods Predikers het volgende over deze geschiedenis:

‘In juli 1832 vertrok Theodorus van den Broek (1784-1851) naar Amerika. Hij was in 1820 pastoor geworden in Alkmaar en begon daar voortvarend aan de noodzakelijke restauratie van de Dominicuskerk. Bij het begin van die restauratie waren kerk en pastorie al belast met schulden, maar deze liepen hoog op toen de herstelwerkzaamheden begonnen. Van den Broek werd bovendien beschuldigd van een affaire met zijn huishoudster. Aan die aantijging werd door confraters weinig waarde gehecht, maar in verband met de opspraak kon hij naar het oordeel van de provinciaal eigenlijk niet meer in Alkmaar blijven.

Menominees
Van den Broeks missieroeping bracht uitkomst. Hij gaf gehoor aan de oproep van medebroeder Edward Fenwick (1768-1832), sinds 1822 bisschop van Cincinnati, die dringend priesters nodig had. Onder verantwoordelijkheid van de bisschop van Detroit begon Van den Broek te missioneren onder de Indianen. Hij zette een parochie op in het gebied van de Menominees.
Toen die zich in 1843 in opdracht van de Amerikaanse overheid elders moesten vestigen, liep zijn parochie leeg. Hij keerde in 1847 naar Nederland terug om fondsen te werven. Omdat deze actie weinig succesvol was, bedacht Van den Broek dat hij de nederzetting en de parochie (waarvoor hij zich flink in de schulden had gestoken) nieuw leven kon inblazen met Nederlandse emigranten.

Oost-Brabanders
Hij schreef een brochure, die in de nazomer van 1847 belangstelling opriep. In maart 1848 vertrokken drie groepen van in totaal meer dan vierhonderd Oost-brabanders naar Wisconsin. Van den Broek, die in 1851 in Little Chute (Arkansas) overleed, was één van de eerste organisatoren van groepsmigratie van rooms-katholieken uit Brabant.

Het volledige artikel vindt u op ‘telegraaf vandaag.pdf (217 Kb)