14 April 2010

‘Petrus was altijd al een wankele rots’

Ga naar overzicht

Deel op:

span class="detail_page_intro2">Waarom zou ik in de kerk blijven? In alle commotie over seksueel misbruik stellen velen die vraag aan de Engelse dominicaan Timothy Radcliffe, spiritueel leraar en voormalig magister van de orde. In The Tablet legde hij uit waarom hij blijft, wat er ook gebeurt.

Timothy Radcliffe o.p.

De nieuwe onthullingen over seksueel misbruik door priesters en de pogingen van de kerk om het te verdoezelen hebben 'een stemming van woede en afkeer geschapen’, schrijft Timothy Radcliffe o.p. in het Engelse weekblad The Tablet (10 april).

'Ik heb e-mails gekregen van mensen uit heel Europa die me vragen hoe ze in de kerk kunnen blijven. Ik kreeg zelfs een formulier toegestuurd waarmee ik mijn lidmaatschap kon opzeggen. Waarom zou je blijven?’

Relativeren

Radcliffe stelt dat het kwaad van seksueel misbruik van kinderen niet vaker in de kerk voorkomt dan daarbuiten. De kerk verlaten maakt je kinderen niet veiliger, zegt hij. 'We moeten het vreselijke feit aanvaarden dat het misbruik van kinderen wijd verspreid is in elk deel van de samenleving.’

Tegelijk erkent hij dat de kerk vaak geprobeerd heeft dit kwaad te verdoezelen. Hij heeft het over 'onthutsend onverantwoordelijk’ gedrag van bisschoppen die daders overplaatsten zonder aangifte te doen bij de politie. Hij wijst er echter ook op dat de meerderheid van de zaken speelde in een tijd waarin bisschoppen seksueel misbruik beschouwden als een zonde en niet als een stoornis. Onze visie op seksueel geweld is, mede door de invloed van het feminisme, anders dan toen.

Geen blaam

Radcliffe is ervan overtuigd dat de paus persoonlijk geen blaam treft. Hij wijst erop dat er bij de congregatie voor de geloofsleer slechts 45 mensen werken, veel te weinig voor het werk dat er ligt.

Ook vraagt hij om begrip voor de voorzichtigheid van het Vaticaan om de archieven te openen, dat te maken heeft met het grote aantal katholieken dat wereldwijd vervolgd wordt om haar of zijn geloof. 'De twintigste eeuw kent meer martelaren dan alle voorgaande eeuwen samen.(…) Vertrouwelijkheid is nodig gebleken om de kerk te beschermen tegen de mensen die haar willen vernietigen.’

Ik blijf

In het laatste deel van zijn bijdrage stelt Timothy Radcliffe dat hij katholiek is en blijft. 'Ik verlang ook naar transparanter bestuur en meer open debat (…), maar ik ben geen katholiek omdat ik denk dat onze kerk de beste is, of zelfs maar omdat ik van het katholicisme houdt. Ik ben katholiek omdat ik geloof dat het iets belichaamt dat essentieel is aan het christelijke getuigenis van de Opstanding: zichtbare eenheid.’

'In Jezus triomfeerde God over alles wat gemeenschap vernietigt: zonde, lafheid, leugens, misverstanden, lijden en dood. (…) Het christendom is geen vage spiritualiteit maar een religie van incarnatie, waarin de diepste waarheden een fysieke en soms institutionele vorm aannemen.’

Sinds het begin is Petrus een 'wankele rots’ geweest, maar het is zijn taak en die van zijn opvolgers om ons te verenigen. 'Misschien schamen we ons om katholiek te zijn’, besluit Radcliffe, 'maar Jezus hield er vanaf het begin beschamend gezelschap op na.’

Klik hieronder om de volledige tekst in het Engels te downloaden: Timothy Radcliffe on Clerical Abuse