11 Februari 2010

Kort internationaal, februari 2010

Ga naar overzicht

Deel op:

loeteren, studeren en boekhouden in Afrika, bidden en gebaren in Fatima, werken aan culturele en bio-diversiteit in Texas, en andere berichten uit het wereldwijde dominicaanse netwerk.

De grimmige werkelijkheid van Afrika
In het Zuid-Afrikaanse Johannesburg deden syndici (financieel verantwoordelijken) uit heel Afrika mee aan een workshop financieel beheer. Afrika telt acht dominicaanse eenheden: Angola, Zuid-Afrika, Kongo, Kenia, Rwanda/Burundi, Centraal Afrikaanse Republiek, Nigeria en West-Afrika.
In totaal telt het continent 450 dominicaanse broeders. Hun aantal groeit, ondanks de grimmige Afrikaanse werkelijkheid. Er is gebrek aan ongeveer alles, terwijl er veel corruptie is. De broeders werken in onder meer onderwijs, de zorg voor HIV- en aidspatiënten en het pastoraat, maar zijn ook actief in radio en communicatie en de inzet voor gerechtigheid en vrede. Alle prediking en apostolaat worden gekleurd door wat Afrika het meest nodig heeft: hoop.
Vanwege de grote problemen, de beperkte middelen van de orde en het ontbreken van een verantwoord gebruik van fondsen kregen de syndici les in basisconcepten van financieel management, praktisch boekhouden, budgettering en het schrijven van voorstellen om fondsen te verkrijgen. MISSIO had er een subsidie voor bestemd.

Profetisch aanwezig zijn in Afrika
De samenwerkende dominicanen in Afrika (IAOP) willen werken aan een meer profetische Dominicaanse aanwezigheid en een nieuwe dynamiek in de vorming. De gedachte is dat de orde der predikers de praktijk van Afrika serieus moet nemen: het chronische gebrek aan gerechtigheid en vrede, de groeiende armoede  en de moeizame ontwikkeling. Met name jonge broeders zouden in hun vorming in staat moeten zijn de dominicaanse zending tot een instrument van vrede, gerechtigheid, liefde en hoop te maken.
Tijdens de recente bijeenkomst van de IAOP sprak men over de betekenis van de gelofte van armoede en de noodzaak die spiritueel en praktisch te onderbouwen. Armoede is een manier om Jezus na te volgen en te delen wat we hebben, maar het moet ook praktisch uitgewerkt worden door goed financieel management, inzichtelijke administratie en het opzetten van projecten die zichzelf kunnen bedruipen.

Documentaire over orkaan Katrina
In december 2010 wordt het Parlement van Wereldreligies gehouden in Melbourne, Australië. Er worden meer dan 10.000 vertegenwoordigers van alle grote godsdiensten en de meeste spirituele groeperingen verwacht. Inmiddels is bekend geworden dat de onderscheiden documentaire 'Not Broken’ (ongebroken) van de Amerikaanse dominicaan Armando P. Ibánez o.p. over de orkaan Katrina daar vertoond zal worden.
Klik hieronder om een indruk te krijgen van deze film. Zie ook http://www.plumapictures.com/.

Leve de diversiteit
Twee van de belangrijkste vraagstukken van onze tijd komen samen in een boeiend project in het Amerikaanse Texas. Santuario Sisterfarm heet de organisatie die in 2002 werd opgericht door Zuid-Amerikaanse vrouwen en dominicanessen (van Adrian). De boerderij staat in de Hill Country van Texas en wortelt in het rijke multiculturele erfgoed van het grensgebied.
Het is bedoeld om het veranderingsproces van menselijke relaties met de aarde en met onszelf te inspireren. Dat wil men doen door zowel biodiversiteit als culturele diversiteit te bevorderen met verschillende projecten, zoals een uitgeverij (Sor Juana Press) die vooral bedoeld is voor publicaties van gekleurde vrouwen en vrouwelijke religieuzen over aarde en spiritualiteit.
Een (digitaal) bezoekje waard. Zie www.sisterfarm.org/

Dominicaanse jongerenbijeenkomst
In het Portugese Mariaoord Fatima (foto) vond afgelopen zomer de tiende wereldbijeenkomst van de Dominicaanse Jongerenbeweging plaats, met 150 deelnemers uit de hele wereld. Volgens de organisatoren verstond men elkaar wonderwel, ondanks taalverschillen, door tekens, gebaren en het dagelijks gezamenlijk vieren.
De inhoudelijke gesprekken gingen over concreet engagement vanuit de vraag: 'Wat beweegt je als je de realiteit van je land ziet?’ Dat leidde tot de bespreking leidde tot een overzicht van veel leed en gesprekken over bezieling en vorming om het engagement aan te kunnen. Een van de wegen tot vorming is die via cursussen theologie op internet: http://www.domuni.org/.
Magister Carlos Aspiroz Costa merkte in zijn homilie op dat er regionale dominicaanse jongerenbijeenkomsten nodig zijn om elkaar te enthousiasmeren. Ook benadrukte hij het belang van studie die verbonden is met de concrete problemen van medemensen.

Met dank aan Elisabeth van der Wilk o.p.