15 Januari 2010

Kort internationaal, januari 2010

Ga naar overzicht

Deel op:

aus Benedictus prijst dominicanen en franciscanen als 'hervormers van de Kerk’, Schillebeeckx herdacht in geboortestreek, 500 jaar dominicanen in Amerika en 50 jaar in India, en andere berichten uit het wereldwijde Dominicaanse netwerk.

Paus prijst bedelorden als hervormers van de Kerk
Franciscus en Dominicus, stichters van de dertiende-eeuwse bedelorden.Tijdens de wekelijkse algemene audiëntie van 13 januari in Rome ging paus Benedictus XVI in op de betekenis van de bedelorden van Franciscus en Dominicus, in de dertiende eeuw. Hij prees de franciscanen en dominicanen voor hun evangelische geest, hun oproep tot armoede, hun bijdrage aan de wetenschap, hun betrokkenheid op leken en hun kerstenende aanwezigheid in de cultuur van hun tijd. De tekst is in verschillende talen (in het Italiaans het meest uitgebreid) te lezen via de site van het Vaticaan.

Kom, mijn lief mens, je staat niet alleen
&Toch geniet Kortenberg de eer om deze zesde Schillebeeckx op veertien als telg van de streek te roemen’, schrijft Marc Cels in de streekbladzijden van Tervuren, in het Vlaamse blad Kerk en Leven van woensdag 6 januari 2010. Een teder in memoriam van zijn geboortegrond is hier te lezen.

Dominicanenkerk Brussel gerestaureerd
De internationale communiteit van dominicanen in het hartje van Europees Brussel laat de kerk grondig renoveren. Maar liefst drie miljoen euro is er nodig om het gebouw te moderniseren en te bewaren. Het Vlaamse kerknet bericht erover.

Dominicanes in Brazilië bedreigd vanwege landhervorming
Sinds oktober is zuster Geralda Magela da Fonseca o.p. ondergedoken vanwege aanhoudende doodsbedreigingen. De dominicanes werkt al zeventien jaar onder landloze families in de Jequitinhonha vallei, in het oosten van Brazilië. Ze zegt geïnspireerd te zijn door de inzet van de Amerikaanse zuster dominicanes Dorothy Stang, die in februari 2005 vermoord werd.
De Braziliaanse regering nam in 2003 een Nationaal Plan aan om het land te hervormen en over meer eigenaren te verdelen. De doelen van dat plan worden echter bij lange na niet gehaald. Zuster Geralda komt op voor 85 families die in een kamp leven in afwachting van de landhervorming van de Monte Criso-farm.
Klik hier om meer te lezen op de Amerikaanse website domlife. U kunt dan daaruit ook een e-mail sturen om de zuster te ondersteunen.

Magister prijst prediking aan in laatste kerstbrief

Carlos Aspiroz Costa o.p.

In 2010 komt er een einde aan de negenjarige termijn van de Argentijnse dominicaan Carlos Azpiroz als magister van de orde. In zijn laatste kerstboodschap houdt hij een overweging over de Dominicaanse kerntaak: Het zoeken naar en het kennen van God, het behouden en verdiepen van het geloof door onze prediking, hetgeen verantwoordelijk met zich meebrengt voor het geloof van anderen.’
De prediking staat centraal in 2010, als thema in aanloop naar de viering van het achtste eeuwfeest van de orde, in 2016. Broeder Carlos wijst op de viering van vijfhonderd jaar aanwezigheid van dominicanen in de Amerika’s, en de even profetische als voorbeeldige rol broeders als Pedro de Córdoba en Bartolomé de las Casas hebben gespeeld door slavernij aan te klagen en op te komen voor de Indianen.

Dominicanen vijftig jaar in India
Eind vorig jaar vierden de dominicanen in India dat hun provincie een halve eeuw bestaat. De Orde werd er hersticht (tot de onafhankelijkheid in 1948 waren er Portugese dominicanen in het Zuiden van India) door de Ierse provincie, die vier priesters leverden voor het bisschoppelijk seminarie in Nagpur, Noord-India.
Het St. Charles’ seminarie heeft nu meer dan 300 studenten uit meer dan 42 bisdommen, vooral in Noord-India. Er werken Indiase dominicanen als missionaris in Zuid-Afrika, het Caribisch gebied, Italië en andere delen van Europa. Er wordt gewerkt aan een eerste missie in Zambia, samen met dominicanen uit Zuid-Afrika.

Schillebeeckx inspireert feministisch theologe

Kathleen McManus en Edward Schillebeeckx

De Amerikaanse zuster Kathleen McManus, docent theologie in Portland Oregon, werkt aan een theologie van het lijden van vrouwen, zowel lokaal in het kerkelijke instituut als wereldwijd door armoede. Haar theologie is sterk beïnvloed door die van Edward Schillebeeckx, zo vertelt ze in de laatste editie van de digitale nieuwsbrief van de samenwerkende dominicanessen: Dominican Sisters International.
Het bewuste artikel (Engels) kunt u lezen door onderstaande pdf te downloaden, en door te bladeren naar blz. 4. (Er staan nog veel meer verhalen over dominicanessen wereldwijd).

DSI-Bulletin_December_09