23 December 2009

Edward Schillebeeckx overleden

Ga naar overzicht

Deel op:

p woensdag 23 december, ’s middags om kwart over vijf, stierf Edward Schillebeeckx, op 95-jarige leeftijd, thuis in Nijmegen. Volgens provinciaal Ben Vocking, een van de aanwezigen bij zijn overlijden, was hij tot het laatst helder van geest, en stierf hij in grote rust.

Prof. dr. mag. Edward Schillebeeckx o.p. geldt als een van de grootste theologen van de twintigste eeuw. Enkele weken geleden nog liet Schillebeeckx weten &blij en dankbaar’ te zijn bij het bereiken van de gezegende leeftijd van 95 jaar.

Hij was toen echter lichamelijk al zeer verzwakt. Schillebeeckx had twintig jaar geleden al een hartkwaal en kreeg enkele jaren daarna ook kanker. Het is niet verwonderlijk dat hij al enkele keren medisch opgegeven was. Zijn geestkracht bleef echter ongebroken, tot op zijn stervensuur bleef hij aandachtig aanwezig, ofschoon hij geen woorden meer had.

Einde van een tijdperk
Volgens lekendominicaan, hoogleraar theologie en leerling Erik Borgman markeert de dood van Schillebeeckx het einde van een tijdperk van kerkelijke en theologische vernieuwing. Hij karakteriseert Schillebeeckx niet alleen als een bijzonder geleerd man met een fabelachtig geheugen, maar tevens als een pastoraal gerichte denker. &Daarin springt hij er uit, ook in internationaal opzicht: hij had altijd aandacht voor de vragen van mensen, en of ze iets met zijn denken konden.’