25 November 2009

Willy Rams in digitale galerie van de Orde

Ga naar overzicht

Deel op:

en van de onderdelen van het langdurige jubileumfeest van de internationale orde der dominicanen is een virtuele galerie op internet. En daar mag de Nederlandse broeder-kunstenaar Willy Rams natuurlijk niet ontbreken.

Willy Rams o.p. (foto Arjan Broers)

De internationale orde der dominicanen viert tussen 2008 en 2016 een langdurig jubileumfeest, beginnend bij het achtste eeuwfeest van de stichting van het eerste klooster, dat van de monialen van Prouille in Zuid-Frankrijk (in 1208), tot de herdenking van de pauselijke erkenning van de orde der predikers, in 1216.

Digitale dominicanen?

Elk jaar krijgt een thema mee, dit jaar is dat ‘Dominicus, prediker van genade’. Een van de onderdelen van de viering is een galerie op het internet, bestemd voor de hele dominicaanse familie.

Erg groot is de tentoonstelling nog niet – de dominicaanse wereld is, behoudens enkele kleine en soms laag gelegen plekken van hoop – nog nauwelijks vertrouwd met de moderne digitale media. Niettemin hoort Willy Rams te vinden en te zien te zijn voor de hele dominicaanse wereld, vanwege de bijzondere zeggingskracht van zijn kunst.

Dominicus, door Willy Rams. Kijk erop om het groter te openen.

De inzending is een foto, ietwat scheef genomen, van een schilderij over Dominicus. Het werk hangt nu in Zuid-Afrika op het kantoor van provinciaal Mark James. Deze is van plan het aan de communiteit van Pietermartizburg te geven, om het in een gastenverblijf te hangen dat aan Dominicus is gewijd.

Het schilderij is ‘een opvallend werk’, schrijft Emil Blaser o.p. ‘Het toont het leven van Dominicus en de rijkdom van de Orde, verspreid tot de vier uithoeken van de wereld maar met dezelfde missie: het evangelie te verkondigen.‘

Het schilderij toont St. Dominicus in het midden, van geboorte tot dood, en zijn erfenis in de vorm van (van linksboven met de klok mee:) zusters, bisschoppen, heiligen en broeders. ‘De ronde plaatjes drukken de warmte en vreugde van de gemeenschap uit’, schrijft Emil Blaser. ‘ikoon-achtige figuurtjes geven er een eeuwigheidsdimensie aan, alsof het niet gebonden is aan een tijd of cultuur, maar wel verbonden met de geschiedenis van Dominicus en de verhalen over hem, zoals die over de hond en het licht.

RamsWilly Rams (1922) begon als broeder in de huishouding maar ontwikkelde zichzelf tot een opmerkelijke kunstenaar: veelzijdig, speels, sterk intuïtief en volledig autodidact. Rams werkt nog elke dag in zijn kelder-atelier in Nijmegen.

Hier ziet u nieuw werk van Willy Rams, een kiekje van zijn werktafel. ‘Ik begon met bomen’, zei de kunstenaar er onlangs over. ‘Heel veel bomen, wel zestig, in inkt. Die vormen boeien me en daar speel ik mee. Na een paar stappen ben ik met verlopende kleuren in waterverf gaan werken. Ik volg de lijnen van de verf en teken ze in.’

‘En wanneer’, vroeg zijn bezoeker, ‘weet u nou wanneer het genoeg is met een vorm?’
‘Dan houd ik op’, zei Rams.

Eerder verschenen

28 maart 2008
Leestijd 4 min

Ode aan broeder-kunstenaar Willy Rams

Lees meer