16 November 2009

Ieder dominicaantje oogt zoals het... eh...

Ga naar overzicht

Deel op:

n de herfstvakantie bracht lekendominicaan Kleis Adema een bezoek aan Avifauna, met zijn dochtertje. Ze kwamen er een bijzondere vogel op het spoor, de Dominicaner Kardinaal. Het blijkt niet de enige aan de orde verwante vogel te zijn.

Een Dominicaner kardinaal zelf heeft Kleis helaas niet gezien, wel legde hij er de informatie over vast.

De Dominicaner kardinaal komt van oorsprong alleen voor in het noordoosten van Brazilië. In dit vrij droge gebied, dat door de Brazilianen Caatinga wordt genoemd, is het de mooiste zangvogel.
Die schoonheid zorgde voor een levendige handel in deze vogel. Gelukkig heeft deze handel er nog niet toe geleid dat de Dominicaner kardinaal tot de bedreigde diersoorten is gaan behoren. Tegenwoordig komen de vogels ook voor in en rondom grote steden in het zuiden. Dit zijn ontsnapte of losgelaten vogels die in dit deel van Brazilië prima kunnen overleven.

Overigens zijn er momenteel slechts twee menselijke Dominicaanse kardinalen: de Zwitser Cottier en de Oostenrijker Schönborn. Of ze bedreigd zijn of worden is niet bekend.

IJdelheid
Het Braziliaanse vogeltje dankt zijn naam aan het dominicaans aandoende witte onder- en zwarte bovenkleed, gecombineerd met een rode kop als de kap van een Middeleeuwse kardinaal.
Met name het zwarte en witte verenkleed heeft tot meer associaties geleid. Sierduiven met een witte en zwarte tekening worden doorgaans Dominicaan genoemd, zoals deze sierduif (‘kropper’) aan de linkerkant.

Kwaadaardig
Deze duif mag dan ijdel ogen, het dier is zeer onschuldig vergeleken bij de Dominikaanwida, een vogeltje van ongeveer 11 centimeter groot dat in het grootste deel van Afrika onder de Sahara voorkomt.
Met name de mannetjes staan slecht bekend: ze zijn nogal agressief en worden door vogelaars zelfs ‘kwaadaardig’ genoemd, alleen in volières te houden met grotere vogelsoorten erin.
Maar de vrouwtjes van de Dominikaanwida kunnen er ook wat van: die leggen hun eitjes in de nesten van andere vogels, liefst kleintjes, die daarna het zware werk van de opvoeding op zich nemen.


Dominikaanwida

Nog een geluk dat de toekan (zie foto rechts) nooit met de dominicanen is geassocieerd, ofschoon het dier beschikt over de juiste kleuren en er nogal wat predikheren zijn met een grote snavel.