21 September 2009

Het lied van de oprechte mens

Ga naar overzicht

Deel op:

span class="detail_page_intro2">Het Hooglied is een van de wonderlijkste boeken uit de Bijbel. Er wordt niet over God gesproken en de Naam wordt niet genoemd. Wat doet dit kleine geschrift eigenlijk in de Bijbel? Ernst Marijnissen o.p. schreef er een bijzonder boek over.

We bevinden ons in de harem van koning Salomo. Een jonge vrouw wordt tegen haar wil opgeleid tot bruid-voor-één-nacht. Haar verzet is hartstochtelijk: tegen haar collega’s en de verzorgs  ter van de haremvrouwen, én tegen Salomo, die haar begeert.

Ze heeft een geliefde 'elders’, maar wie ontkomt aan de harem van de koning? Juist deze vraag voert de spanning geleidelijk aan naar een hoogtepunt, want vluchten kan niet meer.

Spiegel
Vanuit het nieuwste taalkundig onderzoek, zoals in het proefschrift van Nelleke Stoop-van Paridon, blijkt het Hooglied een in dichterlijke taal geschreven drama. Het laat zich lezen als een toneelstuk met duidelijk onderscheiden rollen. Er is actie en reactie, woord en wederwoord. Er is eenheid van plaats, tijd en handeling. Er groeien prachtige spanningen tussen de verschillende personen.

Het Hooglied spiegelt ons leven, maar blijkt óók een briljante samenvatting van de Bijbel. In Het lied van de oprechte mens maakt dominicaan Ernst Marijnissen het Hooglied toegankelijk, maar probeert hij ook bij te dragen aan een beter verstaan van de Bijbel als geheel.

Welke lezer wil ons iets vertellen over haar of zijn leeservaring? Mail de redactie.

ISBN 978 90 5625 293 9, Valkhof Pers, €19,50