25 Augustus 2009

Boekhandel Dominicanen in Maastricht

Ga naar overzicht

Deel op:

e grootste boekhandel van Maastricht draagt dezelfde naam als de orde der predikers. 'Dominicanen’ is in die stad sinds 2006 synoniem met Boekhandel Selexyz. Blijkens een groot spandoek beschouwt die de winkel als een eerherstel voor de kloosterorde.

De dominicanen kregen in 1261 toestemming om zich in Maastricht te vestigen. Ze bleven er tot in 1794 het Franse leger de stad bezette en de kerk als paardenstal in gebruik nam. Het gebouw was daarna nog onder meer slangenhuis, fietsenstalling en carnavalstempel.

Thomas
Architectenbureau Merkx + Girod ontwierp het bijzondere interieur van de boekhandel, die eind 2006 open ging. Op het voormalig priesterkoor kunt u koffie drinken. Daar worden ook culturele activiteiten gepland.

Dominicanen in Maastricht.

Het ontwerp van de winkel is onderscheiden en de Engelse krant The Guardian noemde het ‘de mooiste boekhandel ter wereld’. Momenteel wordt gewerkt aan de reconstructie van een fresco waarop het leven van Thomas van Aquino is uitgebeeld.

Banier
Aan een muur van de winkel, boven de koffiehoek, hing in juli 2009 nog een groot zandkleurig banier met de tekst getiteld ‘Eerherstel’. Het banier zal worden verwijderd (of is dat inmiddels al). De tekst staat hieronder.

In het hart van
Mestreech
omring door
winkel en terras

erfgoed
der
dominicanen

kloosterorde
van
prediking
en
zielzorg

waar
oude mergelstenen
de geschiedenis
hebben opgeslagen

en
kerkvader
Thomas van Aquino
ons zijn leven
vertelt

wordt
na tweehonderd jaar
het woord

vrucht
van studie
en beschouwing
weer overgedragen

Het plafond van de winkel, links is nog een stukje te zien van de verdieping die in de kerk is gebouwd.

Meer informatie? Klik hier.