In memoriam

Ruud Loosen (1926-2009): een leven lang dominicaan

erdrietig maar dankbaar voor alles wat hij voor mensen heeft betekend, meldt de Dominicaanse Lekengemeenschap Nederland het overlijden van haar medebroeder Ruud Loosen. Lekendominicaan Ruud Loosen stierf in de vroege morgen van 8 augustus, feestdag van Sint Dominicus, in het ziekenhuis in Ede. Hij werd 83 jaar oud.

Ruud Loosen legde in 2000 zijn professie als lekendominicaan. Hij gaf daarmee opnieuw vorm aan de dominicaanse inspiratie die hem een leven lang bezield heeft. Hij maakte reeds als jongeman in zijn geboortestad Nijmegen kennis met de dominicanen, volgde middelbaar onderwijs aan het Dominicuscollege in die stad en was daarna enkele jaren lid van de Nederlandse Provincie van de Dominicanen. Eenmaal gehuwd en vader geworden vertaalde zijn dominicaanse engagement zich in vrijwilligerswerk, onder meer in zijn parochie en ten behoeve van de terminale thuiszorg. Hij deed dat alles naast zijn baan als accountant.

Enkele weken terug verzuchtte hij nog op zijn ziekbed: “Ik zou eigenlijk langs de deuren moeten gaan om het Evangelie te verkondigen, maar dat lukt me niet meer.”

De Dominicaanse Lekengemeenschap verliest in Ruud Loosen een trouwe en betrokken medebroeder. Zij condoleert zijn echtgenote Liesbeth, zijn zoon en schoondochter Maarten en Elsbeth en de kleinkinderen Bas en Kim, Tom en Anouk met het verlies van haar man, hun vader en opa. Moge zijn gedachtenis ons allen tot zegen zijn.