28 Juli 2009

Kort internationaal, juli 2009

Ga naar overzicht

Deel op:

en zuster in de huid van Catharina van Siena, heiligverklaringen, het nieuwe leven van een beroemde bibliotheek en een vurig pleitbezorger voor de armen van Brazilië. Berichten uit het wereldwijde dominicaanse netwerk.

Zus Bill Murray speelt Catharina
De Amerikaanse zuster Nancy Murray, dominicanes van Adrian en zus van de bekende acteur Bill Murray, is een succesvol vertolkster van Catharina van Siena. De laatste twee jaar speelde ze ruim 280 keer een monoloog voor kerken, scholen en sociale instanties, zowel in de VS als in Australië.
Nancy Murray wil het leven en de waarden van de veertiende-eeuwse Catharina dichterbij brengen. De heilige dominicanes en kerkleraar bracht op een unieke en krachtige manier contemplatie en actie bij elkaar, en was 'een vrouw voor onze tijd’, aldus de zuster, die in regionale en landelijke media geprezen wordt om de kwaliteit van haar spel.
Zuster Nancy kan worden geboekt voor 1500 dollar excl. reis- en verblijfskosten. Het toneelstuk is te koop op DVD, door over te maken naar de Adrian Dominican Sisters in Adrian, Michigan. Zie ook http://nancymurray.adriandominicans.org/

Heiligverklaringen
De H. Stoel heeft de heiligverklaring aangekondigd van tien zaligen, onder wie de Spaanse dominicaan Francisco Coll y Guitart (1812-1875), stichter van de dominicanessen van de Anunciata en zr. Mary van het Kruis Jugan (1792-1879), stichteres van de Kleine Zusters van de Armen. Ook de Belgische pater Damiaan hoort bij heiligverklaringen van 11 oktober a.s.

Oude Dominicaanse bibliotheek online
De Dominicaanse Bibliotheek van Santa Maria Novella in Florence biedt elke maand een lezing over een historisch-religieus onderwerp, waarbij speciale aandacht wordt geschonken aan de Dominicaanse geschiedenis. De bibliotheek werd in de jaren 1338–1340 gebouwd en in 1412 uitgebreid. In 1809 werd de rijke boekencollectie na de opheffing van het klooster gevorderd door de Franse regering. De boeken verdwenen in archieven en in verschillende Florentijnse bibliotheken.
Nadat de religieuze communiteit in 1817 weer bijeen was, verzamelden de broeders andere boeken die in 1866 door de Italiaanse regering werden gevorderd. De broeders gaven het niet op en verzamelden later weer een grote hoeveelheid boeken. Er zijn nu tenminste 15.000 delen, waaronder 80 incunabelen, o.a. de Summa morales van St. Antoninus en veel werken van fr. Girolamo Savonarola; 400 boeken uit de 16e eeuw; de kritische uitgaven van de werken van Albertus de Grote en Thomas van Aquino en andere zeldzame boeken. Onder de 300 tijdschriften zijn de complete collecties van 'Analecta Ordinis Fratrum Praedicatorum (meer dan 100 jaar oud) en 'Archivum Fratrum Praedicatorum’.
De catalogus kan nu online worden geraadpleegd via deze link.

Xavier Plassat o.p.

'Slavernij in Brazilië duurt voort’
De Franse dominicaan Xavier Plassat vertrok twintig jaar geleden uit Frankrijk om te gaan werken voor de landloze boeren en de dagarbeiders op de grote landbouwbedrijven, die in Brazilië 'werkslaven’ worden genoemd.
De tijden zijn veranderd, volgens Plassat worden boeren aan de rand van het Amazonegebied nog steeds uitgebuit. President Lula doet er onvoldoende tegen en verder ontbreekt de politieke wil tot landhervorming, meent de dominicaan, terwijl de officiële kerk de armen vergeet en de rijken verdedigt.
Plassat kreeg afgelopen jaar de nationale prijs voor mensenrechten van de regering van Brazilië, nadat de Amerikaanse NGO Free the slaves zijn organisatie een prijs gaf. 'Die prijs beschermt ons’, zegt broeder Xavier.

Met dank aan zr. Elisabeth van der Wilk o.p.