15 Juli 2009

'De meest onwaarschijnlijke superster ooit'

Ga naar overzicht

Deel op:

span class="detail_page_intro2">Volgens de trailer van de film was ze 'De meest onwaarschijnlijke superster ooit’: Soeur Sourire (zuster glimlach), de Waalse dominicanes die wereldberoemd werd met haar liedje 'Dominique’. Stijn Coninx verfilmde haar tragische leven. Vanaf donderdag te zien in Nederland.

Cécile de France als Jeanine

‘Zuster glimlach’ verkocht in 1963 meer platen dan Elvis en de Beatles met haar opgewekte ‘Dominique’, maar haar artiestennaam maakte ze niet waar.

Jeanine Deckers verliet het klooster in 1967 en kwam in financiële problemen, doordat haar zangcarrière spaak liep. Ze bleek lesbisch en stichtte met haar vriendin Annie Pécher een school voor autistische kinderen. Op 29 maart 1985 pleegden ze samen zelfmoord. Soeur Sourire was 51 jaar.

Stijn Coninx, die eerder de film over de Vlaamse priester Daens maakte, schreef en regisseerde het volgens Vlaamse recensenten ontroerende verhaal. Actrice Cécile de France leerde voor de rol gitaar spelen en volgde zanglessen. De cast is helemaal Belgisch, met Franstalige en Vlaamse acteurs die allemaal Frans spreken.

Stijn Coninx heeft een ander einde bedacht aan het leven van de ex-dominicanes. In maart won de film op het filmfestival van Valenciennes zowel de prijs van de jury als de publieksprijs.

De film is vanaf donderdag 16 juli te zien in:
Amsterdam, Het Ketelhuis (om 19:00, 21:30u)
Breda, Chassé Cinema (om 16:00, 20:50u)
Hilversum, Filmtheater Hilversum (om 15:45, 20:30u)
Maastricht, Filmtheater Lumière (om 19:45u)
Nijmegen, Lux (om 17:00, 19:45u)
Rotterdam, Cinerama (om 16:30, 19:00u)
Utrecht Springhaver Theater (om 14:00, 19:00u)

Klik hieronder om de trailer van de film te zien: