21 April 2009

Zusters van Vrede vieren oprichting

Ga naar overzicht

Deel op:

aar goed dominicaans gebruik werd er vele jaren in brede kring over gesproken, maar nu is het dan zo ver: Paaszondag 12 april is de officiële stichtingsdatum van de Zusters van Vrede, een nieuwe Amerikaanse congregatie die zeven zustercongregaties verenigt.

Klik hier voor een verslag en foto’s van de viering op de Amerikaanse site domlife. Het nieuwe religieuze instituut van de Zusters van Vrede telt 650 zusters in 29 Amerikaanse staten, en in Honduras, Nigeria, Peru, Tanzania, en Vietnam. De congregatie heeft bovendien meer dan 500 geassocieerde leden.

De eerste gesprekken dateren van maart 2001, toen drie van de dertig Amerikaanse zustercongregaties bij elkaar kwamen. Hun aantal groeide al snel tot zeven. Vanwege vergrijzing en de moderne mogelijkheden tot schaalvergroting wilden ze gaan samenwerken.

Nieuw leven
De nieuwe congregatie heeft een naam die uitblinkt in eenvoud, en waarin de inzet van veel Amerikaanse dominicanen voor vrede de afgelopen jaren doorklinkt: de Dominican Sisters of Peace. De dominicanen in de VS protesteerden met name tegen de oorlog in Irak en kwamen op voor de miljoenen vluchtelingen in dat land.
De stichtingsdag op Pasen benadrukt de hoop van de zusters op nieuw leven. De volgende congregaties gaan erin op: Congregation of St. Rose of Lima (Oxford, MI); Congregation of St. Mary (New Orleans, LA), Dominican Sisters of Great Bend (Great Bend, KS), Sisters St. Mary of the Springs (Columbus, OH), Dominicans of St. Catharine (St. Catharine, KY), Eucharistic Missionaries of St. Dominic (New Orleans, LA), Sisters of St. Dominic of the Immaculate Heart of Mary (Akron, OH).

Kapittel
Direct zijn de afgevaardigden in kapittel gegaan om de leiders te kiezen en de koers voor de komende jaren vast te stellen. Op 8 augustus, de dag van de heilige Dominicus, gaan de verkozenen aan de slag. Hoofdkantoor wordt Columbus, Ohio.

Zie verder http://www.dominicancluster.org/