30 April 2009

Curacao neemt afscheid van dominicanen

Ga naar overzicht

Deel op:

et een omdopen van een rotonde tot 'Rotonde Paters Dominicanen’ nam Curaçao op 29 april afscheid van de laatste twee dominicanen.

Piet Magnin en Toine Frehe besluiten 140 jaar aanwezigheid van de Nederlandse dominicanen op het Antilliaanse eiland.

Toine Frehe en Piet Magnin hebben de laatste dagen veel dankbetuigingen mogen ontvangen, onder meer van minister-president De Jongh-Elhage. Ook zijn er op diverse plaatsen vieringen gehouden. De laatste twee dominicanen komen terug naar Nederland.
De dominicanen hoorden tot de invloedrijkste orden die op de Antillen werkten. Tussen 1870 en 1970 hebben er ongeveer tweehonderd broeders op de Antillen gewerkt, met name in het onderwijs, maar ook in parochies en op medisch gebied.


Broeders op Aruba: v.l.n.r. Wijbe Fransen, Juan Ubaldo, Bayron Antonio ,Wilson Fernando en Jacques v.d. Lee

Opvolging?
Op Aruba wonen nu nog twee Nederlandse broeders: Wijbe Fransen en Jacques van der Lee. Zij komen mogelijk in juni terug naar Nederland. Enkele weken geleden hebben zij gezelschap gekregen van drie Colombiaanse dominicanen, die het werk van de Nederlanders overnemen. Mogelijk gaan er ook Colombiaanse broeders naar Curacao, maar het verkrijgen van toestemming voor vestiging is op de Antillen een zaak van de lange adem.

Een broeder die al eerder terugkeerde is Hein Nooijen, die nu in Berg en Dal woont. Hij publiceerde vorig jaar een geschiedenis van de kerk op Curacao in het Papiamento.