05 Maart 2009

Gezocht: dominicaanse filatelist

Ga naar overzicht

Deel op:

eligieus erfgoed kan enorm zijn: in stenen of gedachten, maar ook verbazend klein. Peter Wols o.p. bouwde verder aan een indrukwekkende verzameling dominicaanse postzegels, in boeken en op internet, en zoekt nu een opvolger.

Peter Wols postzegelMiniatuurtjes zijn het: kleine gegomde stukjes papier, waarop landen vertellen over hun fauna, flora en eigen geschiedenis. De Nederlandse dominicaan Pierre Wolfs (1914-1991) was leraar aan het Dominicuscollege, germanist en mediëvist.

Tijdens zijn historische onderzoekingen naar de orde verzamelde hij intensief postzegels. Dat deed hij samen met zijn medebroeders Peter Wols en Leopold van Nueten uit Leuven. De oogst was zo groot dat in 1982 een boek verscheen met als titel Dominikanen en hun geschiedenis op postzegels.

Na het overlijden van Pierre Wolfs in 1991 kwam de vraag wat er met zijn collectie moest gebeuren. Peter Wols werd door provinciaal Piet Struik gevraagd om die in zijn eigen verzameling te integreren en ‘er iets mee te doen’. Dat leidde tot een zesdelige serie, die in gekopieerde vorm verscheen tussen 1994 tot 2002.

In dat jaar stelde toenmalig provinciaal David van Ooijen voor om een flexibeler presentatie te maken, aangezien de stroom zegels en stempels aanhield. Het geheel werd klaargemaakt voor een Engelstalige website. Daarvoor werden onder meer 150 biografieën en de beschrijvingen van 182 kerken, kloosters en colleges gecontroleerd en aangevuld.

0109

Elk land mag zegels uitgeven en elk jaar verschijnen er zo’n 10.000, die in de diverse postzegelcatalogi worden gepresenteerd. Dominicaanse onderwerpen worden meestal afgebeeld op Europese, Midden- en Zuid-Amerikaanse zegels. Dat gebeurt vooral als er aanleiding toe is, zoals een jubileum, zalig- of heiligverklaring, maar het blijft onvoorspelbaar.

De verzameling die Peter Wols op internet plaatste is ronduit indrukwekkend. De vele informatie maakt van de postzegelverzameling een heuse bron van kennis over de geschiedenis van de orde. De collectie bevat meer dan duizend afbeeldingen, compleet met achtergronden en jaartallen. In totaal rond de 150 personen en 182 kapellen, kerken, colleges en universiteiten.

Peter Wols, geboren in 1928, zou het geheel graag overdragen, ‘voordat van mij een in memoriam verschijnt’, vertelt hij. ‘Gelukkig zijn er tijdschriften die maandelijks nieuwe postzegeluitgiften melden, waardoor je overzicht houdt op de “nieuwkomers”.’

De vrouw of man die deze presentatie van het dominicaans erfgoed wil voortzetten, kan zich melden bij de redactie van de site van dominicaans Nederland.