16 Januari 2009

Dominicanen pleiten voor vrede in Gaza

Ga naar overzicht

Deel op:

r moet zo snel mogelijk een staakt het vuren komen in Gaza, om verder bloedvergieten te voorkomen. Daarvoor pleitte deze week de delegatie van de Orde der Predikers bij de Verenigde Naties. De dominicanen veroordelen de schending van de mensenrechten door beide partijen.

Volgens de Dominicanen voor Gerechtigheid en Vrede rechtvaardigt het 'zinspelen op de “noodzaak van de oorlog” op geen enkele manier het lijden dat burgers ervaren’. Er moet dus een staakt het vuren komen en de internationale gemeenschap dient 'al het mogelijke te doen’ om een einde te maken aan de vijandelijkheden, aldus deze internationale dominicaanse vredesgroep.

Gevaarlijk
Samen met Caritas International en enkele andere katholieke organisaties lazen de dominicaanse delegatie bij de Verenigde Naties op 12 januari een verklaring voor bij de Raad van de Mensenrechten in Génève. Daarin werd gevraagd om een onderzoek naar schendingen van de mensenrechten 'begaan door beide partijen’.
Volgens de rapporten van Caritas in Jeruzalem zijn de humanitaire en medische programma’s in Gaza ernstig aangetast. Caritas heeft een rijdende kliniek en een medisch centrum in Gaza en zes hulpposten buiten de Gazastrook. 'Iedere verplaatsing binnen Gaza is gevaarlijk geworden door de Israëlitische bombardementen en aanvallen. Bovendien leidt het sluiten van de grenzen tot een groot gebrek aan levensmiddelen en de medische voorzieningen’, aldus de verklaring.

Klik hier voor de Engelstalige tekst van de verklaring.