01 November 2008

Dominicanessen Neerbosch reorganiseren kerkhof

Ga naar overzicht

Deel op:

p Allerheiligen vond op het kerkhof Jonkerbosch in Nijmegen een bijzondere viering plaats. In de intimiteit van de eigen kring van zusters stonden de dominicanessen van Neerbosch stil bij de reorganisatie van 'hun’ deel van het kerkhof. 'Er is nu plek voor ons allemaal.’

Het vorig jaar gekozen bestuur van de congregatie, die nu nog uit iets meer dan honderd zusters bestaat, wil zo veel mogelijk werk wegnemen voor toekomstige besturen. Door de sterke vergrijzing van de congregatie moet alles wat met onroerend goed en zorg te maken heeft goed geregeld worden, legt bestuurslid zr. Joy van der Werf uit.

Ingang van het nieuwe &Rozenlaantje’, dat in een hoek loopt. In het midden staat een monument, op de voorgrond de vrije plaatsen.

Zorg tot na de dood
Die zorg strekt zich uit tot de dood en ook daarna. 'De kruisen van de graven waren verweerd, het zag er niet uit. Dat wilden we vervangen en verbeteren. De afgelopen tijd zijn de stoffelijke resten van een aantal zusters opgegraven en herbegraven. We liggen nu allemaal bij elkaar, met nieuwe kruisen met de namen van de overleden zusters’, aldus zr. Joy.
De zusters bezoeken op Allerheiligen samen de graven op Jonkerbosch, omdat het daags erna, op Allerzielen, wat te druk is op het kerkhof.

Rozenlaantje
De meer dan honderd gestorven zusters van de in 1848 opgerichte congregatie liggen nu begraven in het Rozenlaantje, dat zo heet omdat er vroeger op elk graf een rozenstruik geplant werd. Het laantje is verlengd en loopt nu in een boog. Onder de nieuwe grasmat is nu plaats genoeg voor de zusters die nu nog leven. Ook staat er een zuiltje met de namen van zusters die hun lichaam ter beschikking hebben gesteld van de wetenschap.

Monument
De zusters hebben op meer plaatsen in Nederland gewoond en gewerkt, en er zijn dus ook zusters in die plaatsen begraven. In een later stadium wil het bestuur van de congregatie bezien of zusters die elders te rusten liggen ook naar Nijmegen overgebracht kunnen worden.

Tweede deel van het Rozenlaantje, waar bijna alle plaatsen bezet zijn.

Klik hier voor de website van de zusters. U kunt daar ook een gebedsintentie achterlaten. De zusters zullen dan voor u bidden tijdens hun vieringen.