11 Augustus 2008

Hein Nooijen over Curacao

Ga naar overzicht

Deel op:

nlangs presenteerde pater Hein Nooijen (89) zijn boek over de geschiedenis van de kerk op Curaçao: in het Papiaments. De schrijver keerde op 10 augustus na meer dan zestig jaar definitief terug naar Nederland.

Si bo ke siña konosé hende, bo mester sa algu di su historia, is het motto van Hein Nooijen o.p. Oftewel: als je mensen wilt leren kennen, moet je iets van hun geschiedenis weten.

In 1947 vertrok Hein Nooijen (Bakel, 1919) per schip naar Curaçao, om er meer dan zestig jaar te werken als pastor op Aruba, Bonaire en Curaçao. Daarnaast deed hij archeologisch en antropologisch onderzoek.

Hij publiceerde onder meer over het katholicisme in de achttiende eeuw, met speciale aandacht voor het geloof van de toenmalige slaven.

Zijn opgravingen zijn nu in bezit van lokale musea. Daarnaast werkte hij vaak mee aan het van oorsprong katholieke dagblad Amigoe.

Het boek van Hein Nooijen, getiteld Historia di Korsou katoliko telt 320 pagina’s en kost 34 euro. ISBN: 978- 90-6665-929-2. Klik hier voor de pagina van de uitgever.

Hein Nooijen heeft zijn intrek genomen in het Mariaconvent van de dominicanen in Berg en Dal.