01 Maart 2008

'Ik wil ondervraagd worden op mijn geloof'

Ga naar overzicht

Deel op:

icole Nypels (29) is het jongste lid van de Dominicaanse Lekenbeweging. Eind vorig jaar bekrachtigde ze haar tijdelijke professie. In het Presenteerblad, het tijdschrift van de dominicaanse parochie in Zwolle, vertelt ze over haar zoeken. 'Ik vind er de draad voor mijn leven.’

Een bezoek aan Taizé wakkerde het geloof aan dat Nicole van haar ouders had meegekregen. Ze voelde er zo veel, zegt ze. 'Misschien zat ik wel twee uur stil voor mezelf in die kapel. Ik weet niet eens meer hoe lang; erover praten vond ik moeilijk.’

Ondervraagd worden
Het begon echter pas wortel te schieten toen ze in gesprek kwam met mensen van de Dominicaanse Lekenbeweging Nederland. 'Ik bleef een plek zoeken, een huis om over mijn
geloof te praten. Ik wilde over mijn geloof ondervraagd worden.’ Na het oriëntatiejaar ('echt heftig’, vond ze), sprak ze in 2004 haar eerste professie uit.
Nicole werd en wordt steeds aangesproken op het feit dat ze zo jong met geloof bezig was/is. 'Ik ontdekte dat ik eigenlijk de jongste gemaakt werd’, zegt ze, 'maar mezelf ook de jongste maakte. Dat is nu veranderd. De afgelopen jaren heb ik ontdekt dat leeftijd niet uitmaakt. Ouderen zitten met dezelfde vragen.’

Studie
Nicole is nu derdejaars theologie en koos voor de onderwijsuitgang. Dat betekent dat ze
les moet geven over geloof in het voortgezet onderwijs. 'Ik word zeker niet de klas uitgedragen en dan ben ik al een heel eind’, zegt ze.
'In het onderwijs is vaak geen structurele plaats meer voor godsdienstonderwijs. Dat is jammer. Alles wordt veralgemeniseerd tot levensbeschouwingsonderwijs. Maar godsdienstonderwijs is nodig om kennis te vergaren. Het is belangrijk om het gesprek
aan te gaan met de kinderen. Daar heb je die kennis voor nodig. Je hebt die nodig om te leren de woorden te vinden om over God en geloof te praten of na te denken.’

Ontdekken
Nicole wil voor zichzelf kennis vergaren om die te verbinden met wat je ermee doet in je leven. 'Daarom heb ik bij de dominicaanse leken echt mijn plaats gevonden. Daar word ik op mijn geloof bevraagd. Daar ontdek ik waar ik mee bezig ben en wat mij in beweging zet.’
'De bekrachtiging van de professie om dominicaanse leek te worden vond ik erg emotioneel en indrukwekkend. Ik voel me nu opgenomen in een groep mensen waar ik zo graag bij wil horen. Nu wil ik er ook voor uitkomen.’

Draad
'Het voelt als echte familie. Ik vind er de draad voor mijn leven. Na die eerste emotionele ervaringen in Taizé ben ik gegroeid en kan ik erover praten. Ik sta open voor het beroep dat er op mij gedaan kan worden in de Dominicaanse Lekenbeweging, want het is geen vrijblijvend clubje. Je verbindt je ergens aan. Je bent lid van de orde. Dat wil ik uitdragen.’

Ontleend aan een uitgebreid interview voor Presenteerblad van het rectoraat St. Thomas van Aquino te Zwolle, door Ludo Hendrickx.

Wilt u Nicole ondervragen naar aanleiding van dit artikel? Stel haar een vraag hieronder of stuur haar een e-mail