15 Februari 2008

Theater en film over Soeur Sourire

Ga naar overzicht

Deel op:

span class="detail_page_intro2">Het tragische leven van Jeanine Deckers staat weer volop in de belangstelling. De Belgische theatergroep Compagnie Cecilia & De Werf speelt dit voorjaar een voorstelling over &Soeur Sourire’, en regisseur Stijn Coninx begint mogelijk al deze zomer met de opnamen van een film over de Waalse ex-dominicanes.

soeursourireHet nieuws over de geplande opnamen door de Belgische regisseur Stijn Coninx, die eerder een film maakte over de priester Daens, kwam naar buiten via de Vlaamse publieke omroep VRT. Cécile de France zal de rol van de zingende zuster spelen, ze neemt momenteel al gitaarlessen.
De theatervoorstelling van de Vlaamse gelegenheidscombinatie van Compagnie Cecilia & De Werf speelt van 4 april tot 28 juni in Vlaamse theaters (klik hier voor de speellijst).

Jeanine Deckers was zuster in het dominicanessenklooster in Fichermont bij Waterloo, toen ze in 1963 grote bekendheid verwierf met het lied Dominique. De zuster begeleidde zichzelf op de gitaar en kwam met het nummer over de heilige Dominicus zelfs op de eerste plaats in de Amerikaanse hitparade.

soeursourire3In 1967 verliet ze het klooster. Pogingen om een zangcarrière op te bouwen mislukten en haar discoversie van Dominique kreeg slechts weinig aandacht. Bovendien maakte de belastingdienst haar het leven zuur, door geld op te eisen dat ze verdiend zou hebben met haar muziek. Het geld was echter naar haar klooster gegaan. In die tijd ontpopte Deckers zich ook als een criticus van de rooms-katholieke Kerk.

In de jaren zeventig begon ze samen met haar vriendin Annie Pécher een school voor autistische kinderen.

Ontgoocheld pleegde ze samen met haar vriendin op 29 maart 1985 zelfmoord. Ze was 51 jaar. De twee vrouwen liggen in één graf.

*

Lees hier een achtergrondartikel over Soeur Sourire.