24 Januari 2008

Ordewapen terug in logo Dominicus College

Ga naar overzicht

Deel op:

e laatste tien jaar is het Nijmeegse Dominicus College vaak verbouwd. Bij de recente opening van het nieuwe hoofdgebouw viel op dat het oude wapen van de orde der dominicanen prominent aanwezig is.

dominicuscollege-nijmegen

Voor de school is de terugkeer naar het oude wapen (zij het met geel en zwart en niet met wit en zwart) een manier om uit te drukken dat de traditie gewaardeerd wordt. De school beschouwt zichzelf als een kleine (750 leerlingen) gemeenschap waar men op onderwijskundig gebied niet met elke nieuwe mode meeloopt, maar hecht aan de kwaliteit die de 150-jarige geschiedenis van de school kenmerkt.
Bij de opening van het nieuwe gebouw, dat overigens in nauw overleg met leerlingen ontworpen is, verwees bestuursvoorzitter Dirck van Bennekom zelfs naar Dominicus als stichter van de orde der dominicanen.

Indeling
De school bestaat nu uit drie afdelingen: gymnasium, atheneum en HAVO. De HAVO is vanaf het jaar 2001 geleidelijk van de Dennenstraat – eertijds het domein van de zusters dominicanessen – naar de Energieweg verhuisd. Vorig jaar juli is de VMBO-t, de vroegere MAVO van Nijmegen-West van de Dennenstraat, aan het Dominicus College onttrokken. Deze vormt nu samen met VMBO-afdelingen van drie andere scholen in de regio een eigen VMBO-school (op openbare grondslag).
Op het terrein van het huidige Dominicus College wordt nu verder gebouwd, met name voor huisvesting en onderwijsvoorzieningen voor gehandicapte leerlingen die nu nog op de Monnikskap bij de Maartenskliniek verblijven.

Met dank aan Guus Bary, oud-docent aan het college