03 Augustus 2018

De terechte vraag naar de grondslag van onze samenleving

Ga naar overzicht

Deel op:

iberale politici hebben vanouds niks met religie en moraal, linkse politici hebben er een blinde vlek voor, christendemocraten tasten in het duister. Hoog tijd voor theologen om mee te 'bouwen aan een verband dat alle burgers kan bezielen en insluiten’, schrijft Jan van Hooydonk in Volzin.

Jan van Hooydonk is redacteur van Volzin en lekendominicaan. Hij schrijft over de open brief van vijf ‘Nederlandse christenen’ aan ChristenUnie en CDA, begin vorige maand verschenen op de website nieuwwij.nl. De ondertekenaars roepen daarin de christelijke partijen op om het christendom niet te gebruiken als uitsluitingsmechanisme. Lees hier deze tekst.

In zijn redactioneel dat ook op de website van Volzin staat (lees hier de hele tekst), schrijft Jan van Hooydonk:

“Interessanter dan de kritiek op (vermeende) uitsluiting is de kwestie die de briefschrijvers niet aanroeren: wat verbindt ons als burgers van Nederland met elkaar? ‘De rechtsstaat’, luidt het antwoord van Gert-Jan Segers. Maar heeft ook die rechtsstaat zelf op zijn beurt niet een fundament nodig? Toenmalig VVD-leider Frits Bolkestein komt de verdienste toe dat hij als eerste deze kwestie aan de orde stelde. Reeds in 1994 verdedigde hij de stelling dat de rechtsstaat in het luchtledige komt te hangen als zij niet gebaseerd is op een gezamenlijke moraal. De rechtsstaat kan volgens Bolkestein alleen functioneren binnen een ‘bezielend verband’.

Liberalen en linksen hebben de terechte vraag naar de morele grondslagen van onze samenleving smalend of hooghartig terzijde gelegd.

Bolkestein wacht nog steeds op antwoord. Liberalen en linksen hebben de terechte vraag naar de morele grondslagen van onze samenleving smalend of hooghartig terzijde gelegd. Populisten als Pim Fortuyn, Geert Wilders en Thierry Baudet gaven intussen hun eigen moreel abjecte antwoord. CDA-leider Sybrand Buma deed in zijn HJ Schoo-lezing een poging de kwestie opnieuw op de kaart te zetten. Volgens critici kwam hij met zijn antwoorden gevaarlijk dicht uit bij Wilders. Niettemin stelde Buma ook: ‘Haat maakt geen deel uit van onze traditie. We kijken niet naar kleur en naar je afkomst, maar naar wat je kunt bijdragen aan de samenleving.’

Liberale politici hebben vanouds niks met religie en moraal (‘privézaak’ dan wel ‘onzin’), linkse politici hebben er een blinde vlek voor (gefixeerd op sociaal-economische kwesties), christendemocraten tasten in het duister. Hoog tijd, lijkt me, voor theologen om deze handschoen op te pakken. En dan nu eens niet om anderen het zoveelste verwijt te maken over ‘uitsluiting’, maar wél om constructieve en inspirerende bouwstenen aan te dragen voor een verband dat alle burgers kan bezielen en kan insluiten.”

Bron: volzin.nu